İBB Meclisi'nde 'imar planlarına cemevlerinin ibadethane olarak işlenmesi' oylaması: AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi

İBB, cemevlerinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesini oyladı

Fotoğraf: AA

İstanbul’daki cemevlerinin imar planlarına ibadethane olarak işlenmesine dair önerge, İBB Meclisi’nde oylandı.

Cemevlerine teklif, CHP ve İYİ Parti grubunun kabul oylarına karşılık, AK Parti ve MHP grubunun oylarıyla reddedildi.

İBB Meclisi ocak ayı ikinci oturumu, Saraçhane'deki başkanlık binasında Meclis 1. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ başkanlığında gerçekleştirildi.

Meclis toplantısında geçen pazartesi günü CHP ve İYİ Parti'nin, teklifi ile komisyona sevk edilen cemevlerinin temizlik ve benzeri hizmetlerinin İBB tarafından karşılanması ve buraların ibadethane statüsü tanınması konusu ele alındı.

İBB Meclisi komisyondan gelen AK Parti’nin cemevlerinin bakım, onarım ve temizlik giderlerinin belediye tarafından karşılanması teklifini oybirliği ile kabul etti.

Cemevlerinin ibadet sayılmasına yönelik teklif ise reddedildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oylamanın ardından söz alan İBB CHP Grup Başkanvekili, Doğan Subaşı, AK Parti grubuna seslenerek, “İki sorunun cevabını istiyorum; AK Parti cemevlerini ibadethane olarak kabul ediyor mu? İkinci sorum, ‘Meclis bu yetkiye sahip değil mi?” dedi.

 

İzmir'de kabul edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yapılan oylama sonucu kent genelinde bulunan cemevlerinin imar planlarına ibadethane olarak işlenmesi önergesi CHP’li ve İYİ Partili üyelerin oylarıyla kabul edilmişti.

Oylamada Osman Mert adlı MHP’li meclis üyesi dışında diğer AK Partili ve MHP’li üyeler ise ret kararı vermişti.

İzmir’deki sonucun ardından gözler İstanbul’da yapılacak oylamaya dönmüştü.

İmamoğlu: Biz karar veremeyiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, cemevlerinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesine ilişkin önergenin İBB Meclisi’ne geleceğini açıklamış ve “Kimin nereyi nasıl ibadethane olarak kullanacağına biz karar veremeyiz. Bütün partilerden bu konuda vicdanlarıyla karar vermelerini bekliyoruz” demişti.

CHP Grup Başkan vekili İsmail Doğan Subaşı ile İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan imzasıyla İBB Meclisi’ne sunulan teklifte, İstanbul’da 93 cemevi bulunduğu, cemevlerinin ibadethane statüsünde değerlendirilmediği için cami, kilise ve havra gibi ibadethanelerin faydalandığı kamu hizmetlerinden mahrum kaldığı ifade edilmişti.

Yine önergede bu durumun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddia edilerek ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2014 ve 2016’da verdiği kararlarla cemevlerinin ibadethane statüsünde olduğunu tescil ettiğine dikkat çekilmişti.

Cemevlerinin diğer ibadethanelere verilen hak ve hizmetleri eşit olarak almalarına yönelik ibadethane olarak kabul edilmesine yönelik önerge oy birliğiyle gündeme alınıp Hukuk, Sosyal Hizmetler ve Halkla İlişkiler Komisyonu’na havale edilmişti.

İBB Meclisinde; AK Parti’nin 176, MHP’nin 4, CHP’nin 128 ve İYİ Parti’nin 4 üyesi görev yapıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU