İranlı yönetmen son kriz nedeniyle ABD'deki Sundance Film Festivali’ne gitmiyor

Açıklamada, “iki ülke arasındaki gerilimler göz önüne alındığında Bahşi’nin pozisyonunun hassas olduğuna” dikkat çekildi

Yönetmenin ikinci uzun metraj filmi olan Yalda, festival kapsamında gösterilecek (Pyramide International)

ABD-İran gerilimi, Sundance Film Festivali’nde gala yapacak cüretkar dram filmi Yalda, a Night for Forgiveness’ın İranlı yönetmeni Mesud Bahşi’yi müşkül durumda bıraktı.

Filmin yapımı ve pazarlamasını üstlenen şirketler geçen salı yaptıkları ortak açıklamada Bahşi’’nin mevcut ABD-İran krizi nedeniyle Sundance’e katılmayacağını duyurdu. Öte yandan yönetmenin filmi festivalden çektiğine dair İran medyasına yansıyan söylentilerse yalanlandı.

 

 

Açıklamada, “Mesud Bahşi filminin Sundance Film Festivali için seçilmesinden gurur duyuyor ve orada gösteriminin yapılmasından mutluluk duyuyor. Filmin çekilmesini düşünmedi bile. Tam aksine” ifadeleri yer aldı. 

“İki ülke arasındaki gerilimler göz önüne alındığında Bahşi’nin pozisyonunun hassas olduğuna” dikkat çekilen açıklamada, “Sükuneti bozmamak ve İran’da yaşamaya ve orada film yapmaya devam edebilmek adına yönetmen (Sundance’e gelmeme) kararı aldı” vurgusu yapıldı.

Şirketler ayrıca Bahşi’nin 2012’de Cannes’da gösterilen, ülkesindeki yolsuzluğu açık şekilde eleştiren ilk filmi “A Respectable Family’nin” “politik nedenlerden” İran’da hala yasaklı olduğunun altını çizdi.

Buna göre Bahşi, Sundance’in uluslararası ayağının yöneticisi Paul Federbush’a İran’da kalacağını ilettiği notu şu sözlerle bitirdi: 

Karanlık bir zamanda yaşıyoruz ve kültürün ışığına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Umarım Sundance Film Festivali karanlığa bu ışığı getirir.

Sundance’in yayımladığı sinopsise göre Bahşi’nin ikinci uzun metrajlı filmi Yalda, a Night for Forgiveness, kendinden yaşça büyük kocası Nasır’ı öldürmekten idam cezasına çarptırılan Maryem adında genç bir kadını merkeze alıyor.

İran yasaları, maktulün ailesinin kadını affetmesine ve canını bağışlamasına müsaade ediyor. Filmde de Maryem’in akıbetine karar veren Nasır’ın kızı Mona oluyor. Öte yandan bu hayati karar ülkenin en çok izlenen televizyon programında, milyonlarca canlı izleyicinin önünde alınıyor. Program İran’da kış göndönümü olarak kutlanan, geleneksel olarak bir affediş zamanı olarak kabul edilen Yalda dönemi içinde yayımlanıyor.

1972 Tahran doğumlu Mesud Bahşi, iki uzun metrajına öncülük eden bir düzine belgesel ve bir dizi kısa filmi çekmeden önce film eleştirmeni, senaryo yazarı ve yapımcı olarak çalıştı.

Variety

 

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU