Filistin bayrağının yükseldiği yeni şehir: Ravabi

Şehrin en tepesine dikilen devasa göndere, İsrail yerleşim yerinden de görülecek şekilde, Filistin direnişinin sembolü olarak Filistin bayrağı asıldı

Acul, Abvin ve Attara köyleri topraklarında bulunuyor / Fotoğraf: Independent Arabia

Filistinliler, Ramallah ve Nablus arasındaki yolun üst kısımlarında Ravabi adlı ilk Filistin şehri inşasına devam ediyor.

Acul, Abvin ve Attara köyleri topraklarında 6 bin 500 dönümlük bir arazide yer alan Ravabi’nin batısında İsrail’in Ateret yerleşim yeri bulunuyor.

Şehri kurma fikri 2007 yılında Filistinli iş insanı Beşar el-Mısri tarafından ortaya atıldı. 2010 yılında kazı çalışmalarına; 2012’de ise Katarlı bir şirketin yaklaşık bir buçuk milyar değerindeki desteğiyle inşaat çalışmalarına başlandı.

Konut inşası başlanmadan önce, Filistin özel sektörü; yol, su, elektrik, kanalizasyon, gaz ve telefon şebekeleri gibi şehrin altyapısını oluşturdu.

Şehrin en tepesine dikilen devasa göndere, İsrail yerleşim yerinden de görülecek şekilde, Filistin direnişinin sembolü olarak Filistin bayrağı asıldı.

Yerleşimciler, şehrin inşaatına başlandığı dönemde burada çalışan işçilere saldırmış, dikilen Filistin bayrağına karşı çıktıklarını söyleyerek bu bayrağı indirmişlerdi.

Şehirden sorumlu kimseler, İsraillilerin Filistinlilerle bu topraklar konusunda çatışmaya girdiğini belirtiyor. Zirâ buraya bir şehrin inşası, İsrail müsaderesine ve yerleşim yerinin genişlemesine set koyuyor.

Bugün Ravabi’de, çoğunluğu Filistin ve işgal altındaki Kudüs’ten gelen yaklaşık 3 bin Filistinli yaşıyor.

40 bin kişilik nüfus

Şehrin organizatörleri, şuanda toplamda 22 mahalleden 5’inin kurulduğunu ve şehrin inşasının nihayete ermesinin ardından buranın 40 bin kişiyi barındıracağını belirtiyor.

İki yıllık bir ertelemenin ardından İsrail makamları, ABD baskısıyla, diğer Filistin köylerinde olduğu gibi İsrailli şirketler arayıcılığıyla bu şehre su çekilmesine izin verdi. Ancak sakinlerinin ya da ziyaretçilerin şehre girmek için kullandığı ana yolun genişletilmesine izin verilmiyor. Geçen yıl neredeyse bir milyon kişi Ravabi’yi ziyaret etmişti.

Independent Arabia’ya konuşan Ravabi şehri Belediye Başkanı İbrahim en-Natur, şehrin yakındaki yerleşim yerinden su aldığını inkâr ediyor. Zirâ bölgedeki su şebekesinin İsrail’in 1967’deki işgalinden önce kurulduğunu belirtiyor.

Özel sektördeki en büyük işyeri

Natur, belediyenin, ev inşaatı ya da yatırım projelerine kapı açmak için şehrin topraklarını incelediğini ifade ediyor.

Ravabi’deki binalar, şehrin topraklarından çıkarılan taşların burada kurulan fabrikada işlenmesiyle inşa edildi.

Sağlık ve acil durum merkezlerinin, özel okulların inşa edildiği şehirde aynı zamanda yapım aşamasında olan bir cami ve temelinin atıldığı bir kilise bulunuyor. Ancak burada bir polis karakolu, devlet okulları ve hastaneleri bulunmadığı için bu konuda civar köylerden yararlanılıyor.

Yeni kurulan tesis, sokak ve mahallelerin modernliğine rağmen buralara Arapça ve Kenanca isimler veriliyor.

Şehirde aynı zamanda eğlence tesisleri ve en az 15 bin seyirciyi ağırlama kapasitesine sahip, yani Ortadoğu'daki en büyük amfi tiyatro bulunuyor.

Şehirden sorumlu kimseler, burayı Filistin'deki özel sektör çalışanları için en büyük işyeri olarak görüyor. Yüzlerce Filistinli gencin çalıştığı bu şehrin ileri teknoloji ve yazılımlar için bölgesel bir merkez haline gelmesi bekleniyor.

Ravabi’den sorumlu yetkililer, şehrin inşasında İsrail ile ilişki kurmak ve İsrailli teknoloji şirketleriyle anlaşma yapmakla suçlanıyor. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/86126

DAHA FAZLA HABER OKU