Kadınlar sakallı erkekleri daha çekici buluyor

Avustralya ve Birleşik Krallık'tan bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre kadınlar sakallı erkekleri daha çekici buluyor

Çalışma genel olarak kadınların maskülen yüz tipini daha çekici bulduğunu gösterdi (Pixabay)

Avustralya’daki Queensland Üniversitesi ve İskoçya'daki Stirling Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı bir çalışma kadınların sakallı erkekleri daha çekici bulduğunu ortaya koydu.

Royal Society Open Science adlı bilimsel yayında 15 Ocak'ta yayımlanan çalışmayı yapan ekip, ilişki durumunu bekar, biriyle görüşen ve nişanlı ya da evli olarak açıklayan, yaşları 18 ile 70 arasında değişen, çoğunluğu heteroseksüel 919 ABD'li kadın üzerinde yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üç farklı erkeğin yüzlerinin yer aldığı fotoğraflar gösterilen kadınlara hem uzun hem de kısa dönem ilişki açısından bu erkeklerin çekiciliğini 100 üzerinden notlandırmaları istendi. 

Erkeklerin hepsinin hem sakallı hem sakalsız hem de 5 farklı derecedeki maskülenlik seviyesindeki montajlanmış fotoğrafları kadınlara gösterildi.

Sakalın yanı sıra kalın çene, çıkık kaşlar ve derine gömülmüş birbirine yakın gözler de maskülenlik belirtisi olarak değerlendiriliyor. Kadınlara ayrıca hamile kalma konusundaki isteklerini ve dış parazitlere karşı duydukları iğrenmeyi derecelendiren anket soruları da soruldu. 

Sonuç olarak kadınların feminen değil maskülen yüzleri daha çekici bulduğu, sakallı ya da sakalsız olması fark etmeksizin hem kısa hem de uzun dönemli ilişkilerde maskülen yüzlü erkekleri tecih ettiği ortaya çıktı. 

Her maskülenlik seviyesi için de sakallı erkekler hem uzun hem de kısa dönem ilişki açısından sakalsızlara göre daha çekici bulundu. 

Sakalsız erkekleri tercih etmeme dış parazit korkusu mu?

Ancak çalışmada kadınların hepsi sakallı erkekleri daha çekici bulmadı. 

Araştırmanın sonuçlarından biri de dış parzaitlere karşı iğrenme seviyesi daha yüksek olan kadınların sakallı erkekleri daha az çekici bulduğunu ortaya koydu. 

Çalışmanın yazarlarından, Queensland Üniversitesi Psikoloji bölümünde görevli Dr. Barnaby Dixson bu bulguyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Kadınların bit gibi dış parazitlerden iğrenmesinin sakallı erkekler konusundaki tercihlerini olumsuz etkilediğini bulduk. Bu, kadın ve erkeklerin yüz, göğüs, kol, bacak ve pubik bölge dahil giderek vücuttaki daha fazla alandaki kılları alması yönünde artan kültürel eğilimlerden kaynaklanabilir.  Bu çalışma kılsızlığın kısmen hastalık taşıyan parazit taşıma olasılığını azaltmak için evrimleştiği yönündeki dış parazit kaçınması hipotezine destekleyici kanıt sağlayan ilk çalışma.

Çalışmanın sınırlılıklarıysa seçilen tüm erkek yüzü fotoğraflarının Avrupalı olması ayrıca katılımcıların çoğunun ABD'de yaşayan beyaz tenli kadınlardan oluşmasıydı.

Çalışmanın yazarlarından Stirling Üniversitesi'nden Anthony Lee de araştırmanın sonuçlarına rağmen erkeklere kendilerine yakışan tarzı benimsemeleri çağrısı yaptı. 

Lee "Tek bir çalışmanın sonucuna göre sakal bırakıp bırakmamaya karar vermezdim" dedi.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Daily Mail

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU