İsrail ordusu, Türkiye’yi ilk kez ‘tehdit oluşturabilecek ülkeler’ listesine aldı

Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgede ‘giderek artan agresif duruşunun’ İsrail’in deniz çıkarlarını tehdit ettiği belirtildi

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki arama-sondaj faaliyetleri, İsrail tarafından "yasadışı" olarak görülüyor / Fotoğraf: AP

İsrail Askeri İstihbaratı (AMAN) 2020 tahminleri raporunda Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “agresif politikaları” nedeniyle tehdit oluşturabilecek ülkeler listesine aldı.

Times of Israil’de yer alan habere göre İsrail istihbaratı, Türkiye’yi ilk kez bu rapora dahil etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her yıl İsrail hükümetine sunulan raporda, 2020’deki olaylarda Türkiye ile doğrudan bir çatışma öngörülmese de, "Bu ülkenin bölgede giderek artan savaş eylemlerinin" tehlike oluşturabileceği ifadeleri yer aldı.

Raporda, Türkiye’den İsrail’e yönelik herhangi bir özel tehdit belirtilmedi. AK Parti’nin, Müslüman Kardeşler ile olan ‘ittifakı’ nedeniyle endişe sebebi olduğu kaydedildi.

Türkiye’nin Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Doğu Akdeniz üzerinde vardığı mutabakat, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin tepkisini çekmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, geçen ay bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Türkiye-Libya anlaşmasını yasadışı gördüklerini söylemiş, "Yine de bu Türkiye’ye karşı Akdeniz sularına savaş gemisi göndereceğimiz anlamına gelmiyor" demişti.

Hamas da raporda

İsrail istihbaratının raporunda, Filistin’de seçimlerin yapılması durumunda Hamas’ın lehine sonuçlanma ihtimali olduğu aktarıldı. Raporda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın görevden ayrılmasından endişe edildiği ifade edildi.

Raporda, ABD'nin Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesinin İsrail lehine sonuçlarına da değinildi.

Süleymani suikastı

ABD'nin Süleymani'yi öldürmesinin, İsrail için Suriye'deki İran hedeflerini daha yoğun vurmak adına fırsat yarattığı ifade edilen raporda, İran'ın nükleer programında yavaş bir şekilde ilerlemeyi sürdüreceği kaydedildi.

Raporda, İran'ın bir yıl içinde tek bir nükleer bomba üretecek yeterli malzemeye ulaşabileceği ve onu taşıyacak füzeyi iki yıl sonra üretebileceği öngörüsünde bulunuldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU