Birleşik Krallık hükümetinin IŞİD kampındaki anneler için “Siz kalın, çocukları gönderin” önerisi tepki çekti

Mehak Aslam, çocuklarının Birleşik Krallık’a iade edilebilmesi için onlardan ayrılmak zorunda kalacak

Britanyalı onlarca çocuğun Suriye'deki kamplarında tutulduğuna inanılıyor (AFP)

İnsan hakları savunucuları, Suriyeli kamplardan gelen çocukların ülkeye iadesini annelerinden ayrılmaları şartıyla kabul ettiği söylenen Birleşik Krallık hükümetini kınadı.

IŞİD'e 2014'te eşiyle birlikte katılan Mehak Aslam'ın yakınları Aslam'ın, kendisinin refakat etmemesi şartıyla 4 çocuğunun Birleşik Krallık'a (BK) dönmesine izin veren evrakları imzalamasını istiyor.

ITV News'in haberine göre Aslam ve çocukları halihazırda diğer IŞİD aileleriyle birlikte Suriye'deki bir kampta tutulurken Aslam'ın eşi Şahan Cudari ise yakınlardaki bir hapishanede bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanlığı'ndan aileye gönderilen bir mektupta Aslam'ın "çocuklarının kendisi olmadan ülkeye iadesi yönünde yeni bir talepte bulunması halinde bakanlığın acilen bunun nasıl uygulanacağını araştıracağı" yazıyor.

Eğer aynı teklif Britanyalı diğer tutuklulara da yapılırsa bu onlarca çocuğun Suriye'den çıkması için bir yol haritası oluşturabilir.

Fakat hukukla ilgili faaliyet gösteren yardım kuruluşu Reprieve'in Direktörü Maya Foa, The Independent'a bunun ailelerin parçalanması anlamına geldiğini söyledi.

Foca şu ifadeleri kullandı:

Birleşik Krallık hükümeti aslında Suriye'nin kuzeydoğusundaki anneleri çocuklarıyla birlikte geri getirme ve aile birliğini koruma seçeceğine sahip. Çocuk hakları kuruluşlarının hepsi, bunun çocukların çıkarına en uygun yol olduğu konusunda fikir birliği içinde (...) Eğer annelerin cevap vermekle yükümlü olduğu suçlamalar varsa burada, Birleşik Krallık'ta, karmaşık davalarla her gün ilgilenen bizim yargı sistemimizde yargılanmalılar ve yargılanabilirler de.

Londralı çift, hükümetin IŞİD üyesi olduğu iddia edilenlerin ülkeye dönüşünü engelleme yolundaki tartışmalı girişimlerinin parçası olarak BK vatandaşlığından çıkarılmıştı.

Hükümet belgelerine göre vatandaşlıktan çıkarma ancak "kamu yararını gözetmesi" durumunda kullanılabilir, ki buna ulusal güvenlik sebepleri de dahil.

Yasal sorunlara rağmen hükümet bu yöntemi, kişiyi devletsiz bıraksa dahi, kişinin başka yerde vatandaşlık alabileceğini düşünmesini sağlayan makul gerekçeler olduğu sürece kullanabileceğini iddia ediyor.

En son rakamlara göre 2017'de 104 kişi BK vatandaşlığından çıkarıldı.

Aslam'ın babası Muhammed, en büyük torununun IŞİD'in son mevzisi Bağuz'daki bir patlamada öldürüldüğünü ve torununun kardeşlerinin devam eden savaş ve korkunç kamp koşullarında güvenliğinden korktuğunu söyledi.

Muhammed, ITV News'e "Bunun için onları asla affedemem (…) Bu adımı atmayı kendileri için istediler. Önemli değil, bu onların sorunu ama neden çocukları buna bulaştırıyorlar?" dedi.

Aslam için çocuklarından ayrılmanın "çok zor" olacağını da söyleyen Muhammed, "Umarım doğruyu görür ve bunun çocukların yararına olduğunu fark eder" diye ekledi.

 

 

Aslam ve Cudari'nin yakınları geçen yıl haziran ayında Cudari'yle yapılan bir röportajı televizyonda izlemelerinin ardından Dışişleri Bakanlığı'na müracaat etmişti.

Geçen yılın sonlarında hükümet az sayıda yetimin BK'ye geri getirileceğini açıklamıştı ama yardım kuruluşları 60'a yakın çocuğun Suriye'deki kamplarda kaldığını tahmin ediyor. 

Kasım ayında parlamentoya hitaben eden Dominic Raab şöyle konuşmuştu:

Britanyalı reşit olmayan refakatsiz çocukları ve yetimleri Birleşik Krallık güvenliğine risk teşkil etmeyecek şekilde geri almayı istediğimizi açıkça belirttik (…) Konsolosluk desteğine ilişkin bireysel talepleri daha genel olarak ve ulusal güvenlik hususlarına tabi şekilde dikkatlice değerlendireceğiz fakat tabii ki BK'nin Suriye'de yardım sağlayacak bir konsolosluğu bulunmamakta ve bu da yardım sağlamayı epey zorlaştırıyor. Ama her bir durumun kendi şartlarına göre cevap vereceğiz.

The Independent, ülkede konsolosluk bulunmadığı için Suriye'deki ailelerin yardım isteklerinin BK hükümetine ilk olarak arkadaşları ve akrabaları aracılığıyla iletilebileceğini belirtiyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü bireysel vakalar hakkında yorum yapmayacaklarını söyleyerek "Her konsolosluk yardımı talebi kendi şartlarına göre değerlendirilecek. (...) Verilecek kararlarda vatandaşlık, ulusal güvenlik ve uygulanabilirlik dahil tüm unsurlar dikkate alınacak" diye ekledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU