Çin'de ortaya çıkan SARS benzeri yeni virüs Japonya'ya ulaştı

Çin'de zatürre salgınına yol açan yeni tip koronavirüse Japonya'da da rastlandı

Çin'de ortaya çıkan yeni koronavirüs 2019-nCoV  61 yaşındaki Çinli bir kadının ölümüne yol açmıştı (AFP)

Japonya ilk kez Çin'de ortaya çıkan ve SARS'la aynı aileden gelen koronavirüse ülkede rastlandığını duyurdu. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni koronavirüsün Çin dışında ilk kez Tayland'daki bir kişide görüldüğünü doğrulamıştı. Japonya, Çin dışında virüse rastlanan ikinci ülke oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada Çin'in Wuhan şehrini ziyaret etmiş yetişkin bir erkekte virüsün tespit edildiğini, Japonya'ya döndükten 4 gün sonra, 10 Ocak'ta geçmeyen ateş ve öksürükten hastaneye kaldırılan adama zatürre teşhisi konduğunu belirtti.

Çarşamba günü hastaneden taburcu edilen 30'lu yaşlarındaki erkek üzerinde yapılan testler sonucu yeni koronavirüsten enfekte olduğu ortaya çıktı. 

Bakanlık açıklamasında "Bu, yeni koronavirüsle bağlantılı ilk ülke içi zatürre vakası. Aktif epidemiyolojik araştımalara devam edeceğiz aynı zamanda DSÖ ve ilgili kurumlarla risk analizi yapmak için çabaları koordine edeceğiz" dedi.

Kyodo haber ajansının aktardığına göre Çinli olan adamın ailesinde ya da onu tedavi eden sağlık görevlilerine virüs bulaşmadı. Adamın sağlık durumunun da iyi olduğu vurgulandı.

SARS virüsü 2002 ve 2003'te Çin anakarasında 349, Hong Kong'da da 299 kişinin ölümüne yol açmıştı. 

SARS'la aynı aileden gelen yeni virüs nedeniyle Çin'de şu ana kadar bir kişi öldü. Daha önce 41 kişiye virüs kaynaklı zatürre teşhisi konduğu açıklandı.

Virüs salgınının çıkış yeri olduğu sanılan Wuhan'daki deniz mahsülleri pazarıysa 1 Ocak'ta kapatılmıştı.  Japon yetkililer enfekte olan kişinin Wuhan'daki pazara gitmediğini ancak şehirdeyken enfekte olmuş başka biriyle temas etmiş olabileceğini belirtti. 

Çinli yetkililer de kısa süre önce virüsün insandan insana geçebileceği uyarısı yapmıştı. Ancak virüsün insandan insana bulaşma tehdidinin şu aşamada düşük olduğu da vurgulanmıştı. 

Salgın özellikle Asya çevresinde panik yarattı ve tedbirlerin artmasına neden oldu. Havalimanları 25 Ocak'ta başlayan ve 800 bin Çinlinin ülkeyi ziyaret etmesi beklenen Çin Yeni Yılı tatili öncesinde vücut sıcaklığı taramalarını artırdı.

Koronavirüs, ölümcül olabilen ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) ve Ortadoğu solunum sendromu (MERS) dahil olmak üzere hem soğuk algınlığına hem de daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilecek bir virüs ailesine ait.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters, AP

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU