Almanya, AB'nin iklim değişikliğiyle mücadele için daha fazla fon talebini reddetti

Alman Maliye Bakanı, AB bütçesinin zaten yeterince büyük olduğunu söylüyor

Almanya'nın eski Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Avrupa Komisyonu'na başkanlık ediyor (AP)

Alman hükümeti, Avrupa Birliği'nin (AB) öncü iklim değişikliği politikasını harekete geçirmek için daha fazla fon talep eden Brüksel'e karşı direniş göstererek kıtanın karbonsuzlaştırılmasına dair umutlara darbe indiriyor. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen salı günü yaptığı açıklamada, AB'nin 1 trilyon euroluk (yaklaşık 6 trilyon 572 milyar TL) iddialı Yeşil Anlaşma'sının detaylarını açıkladı ve planın gerçekleştirilmesi için AB bütçesinden daha fazla fon ayrılması çağrısında bulundu.

Ancak Almanya Maliye Bakanlığı, mevcut AB bütçesinin kıtanın 2050'ye kadar karbonsuzlaşmasıyla ilgili iklim hedefini yakalamak için yeterli olduğunu öne sürdü ve şimdiden yeni yıla daha fazla fon ayrılması çağrısını reddederek başladı.

Bakanlık, Von der Leyen'in fon açığının kapatılmasına yardımcı olabileceğini iddia ettiği Avrupa Yatırım Bankası'nda sermaye tavanını artırma fikrini de reddetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta, Alman bakanların bir parlamenterin yazılı sorusuna verdiği cevapta, federal hükümetin finansmanı artırmak yerine "öncelikleri saptayarak iklimi koruma hedeflerine ulaşmak için gerekli fonu sağlayabilecek kadar bütçe fazlası" tespit ettiği belirtilmişti. 

Söz konusu soruyu yönelten Yeşiller'den parlamento üyesi Franziska Brantner'a verilen cevabı Maliye Bakanlığı Müsteşarı Bettina Hagedorn kaleme almıştı. Brantner, ülkesinin hükümetini iklim hedeflerini halkın önünde desteklemesine rağmen perde arkasında "baltalamakla" suçlamıştı.

Von der Leyen'in 1 trilyon euroluk yatırım planı, şu anda kömür madenciliği gibi karbon yoğunluklu endüstrilere bağımlı alanlara telafi ve iyileştirmeler sunan yeni bir "Adil Geçiş Mekanizması"nı içeriyor.

AB'nin yürütme kolunu yöneten Von der Leyen, "yeşil anlaşmayı" yetki alanının merkezi haline getirdi fakat Polonya gibi fosil yakıta bağımlı ülkeleri bunun zaman ayırmaya değer olduğuna ikna etmesi gerekiyor.

Fakat öte yandan Von der Leyen'in başında bulunduğu Komisyon, bütçe fazlalarının işletilmesinin tadını çıkaran ve yaklaşan AB bütçe görüşmelerinde verecekleri payı sınırlamayı amaçlayan savurgan bir Alman hükümetine de karşı.

 

 

Von der Leyen, geniş yatırım planı kapsamında, paranın yarısının AB bütçesinden geleceğini söylüyor. Ulusal hükümetlerin 100 milyar euro (yaklaşık 656 milyar TL), özel sektörün de 300 milyar euro (yaklaşık 2 trilyon TL) katkıda bulunması planlanıyor. 

7,5 milyar euronun (yaklaşık 50 milyar TL) da AB'nin 2021-2027 bütçesinden ayrılması ve 100 milyar euro (yaklaşık 656 milyar TL) daha yatırım çekebilmek için tohum yatırım (bir girişimin ihtiyaç duyduğu ilk yatırım ed.n.) olarak kullanılması planlanıyor.

İklim değişikliğine dair küresel çapta otorite sayılan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), ısınmanın dönüşü olmayan nokta kabul edilen 1,5 dereceyle sınırlandırılması için karbon salımlarının 2030'a kadar 2017 seviyelerinin yarısına indirilmesi ve 2050'ye kadar da tam karbonsuzlaşmaya geçilmesi gerektiğini belirtiyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU