Çin'den uyarı: SARS benzeri yeni virüs insandan insana geçebilir

Yetkililer virüsün bir hastaya kocasından bulaşmış olabileceğini söyledi

Yeni virüse şimdilik 2019-nCoV adı verildi (AP)

Çinli yetkililere göre SARS'la bağlantılı yeni virüs insanlar arasında yayılma olasılığına sahip, ne var ki bulaşma ihtimali şimdilik düşük görünüyor.

Çin'in orta bölgelerinde patlak veren yeni koronavirüs salgını Wuhan şehrinde 41 kişiye bulaşırken bir erkeğin ölümüne yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu yaptığı genel duyuruda virüsün bir kadına Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nda çalıştıktan sonra hastalanan kocasından bulaşmış olabileceğini söyledi.

Yeni koronavirüs ön tanısı konan hastaların çoğu deniz ürünleri pazarında çalışmış veya pazarı ziyaret etmişti.

Fakat bu vakadaki kadın pazara hiçbir şekilde uğramadığını söyledi.

Hong Konglu sağlık yetkilisi Chuang Shuk-kwan yerel basına kocasının pazardan eve getirdiği yiyeceklerin hastalığı kendisine de bulaştırmış olabileceğini söyledi.

Ama aynı zamanda virüsün kocadan bulaşmış olması da mümkün çünkü eşi, semptomları kocasından günler sonra göstermeye başlamıştı.

Chuang, tıp uzmanları da dahil yüzlerce insanın enfekte kişilerle yakın temasta bulunmuş olmasına rağmen hastalanmadığını, dolayısıyla insandan insana bulaşma tehdidinin düşük olduğunu da sözlerine ekledi.

Salgın Asya çevresinde panik yarattı ve tedbirlerin artmasına neden oldu. Havalimanları 25 Ocak'ta başlayan Çin Yeni Yılı tatili öncesinde vücut sıcaklığı taramalarını artırdı.

Ne var ki bir kadın, salgınla ilişkilendirilen gizemli virüs türünü taşıdığı tespit edildikten sonra Tayland'da karantinaya alınmıştı.

Wuhan'dan Tayland'a bir turist olarak seyahat etmiştii. 8 Ocak'ta Taylandlı yetkililer tarafından teşhis edildi ve hastaneye kaldırıldı.

Bu yeni virüsün Çin dışında tespit edilen ilk örneğiydi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yeni virüse dair belirtiler olan birinin nasıl tespit ve tedavi edileceği konusunda kılavuz yayınladı.

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada “WHO, Çin'de bu salgının kaynağını ve herhangi bir hayvan türünde konaklayıp konaklamadığını veya ara konakçılarını tespit etmeye yönelik araştırmaların sürdürülmesinin hayati öneme sahip olduğunun altını çizer. Hastalığın diğer ülkelerde de tespit edilmesi beklenmedik değildi. Bu, WHO'nun diğer ülkeler için daimi aktif izleme ve hazırlık çağrısı yapma sebebini güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.

Koronavirüs, ölümcül olabilen ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) ve Ortadoğu solunum sendromu (MERS) dahil olmak üzere hem soğuk algınlığına hem de daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilecek bir virüs ailesine ait.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU