Fatih Altaylı’dan ‘yerli otomobil’ yazısı: İtirazım halkın kandırılmasına, palavra atmayın, bizi saf zannetmeyin

"Bize ne size destek veren siyasetçilere 5 yıl önce üretilmiş konsepti yerli ve milli dizayn diye yutturmaya kalkışmayın"

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş. (Fotoğraf: togg.com.tr)

Habertürk yazarı Fatih Altaylı dün Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) projesi hakkında yazdıklarına yapılan itirazları eleştiren bir köşe yazısı daha kaleme aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazısının ilgili bölümüne “Cehalet iyi bir şey, böyle öz güven veriyor insanlara” diye başlayan Altaylı, şunları söyledi:

Dünyadan haberi olmayanlar, bir otomobil nasıl geliştirilir, nasıl üretilir haberi olmayanlar “Kıskanıyorsun” derken, konuya hakim olanlar “Elinize sağlık. Tam da doğruları söylüyorsun” diye teşekkür ediyorlar. Dün bu endüstriye önemli katkı sağlamış bir isim “Sevgili Altaylı, kamuda görevim olduğu için açık açık sana destek veremiyorum, kusura bakma ama yerli otomobil konusunda yazdıklarını okuyunca odamda parmağımı kaldırıp ‘Ben de aynı şeyi söylüyorum’ diye haykırıyorum. Çok doğru yazıyorsun” mesajı yollamış. Sağ olsun da doğruları yazmak için kimsenin desteğine zaten ihtiyacım yok.

“Doğruları söyleseler itirazım olmaz”

Bakın bir kez daha ifade edeyim doğruları söyleseler hiç itirazım olmaz, itirazım halkın kandırılmasına. 2015 yılında bir Q5 platformu üzerine oturtulan önce Vietnamlılara, onlar “Yemeyiz” deyince 3 yıl önce Çinlilere satılmak istenen, sağda solda sergilendikten sonra elde kalan ve son olarak “yerli ve milli” diye bizlere gösterilen aracı herkes yutsa ben yutmam. Deyin ki, “Ya zaten bizim yapacağımız araç bu değil. Biz çalışıyoruz. Size biraz heyecan vermek için bunu gösterdik ama asıl araç daha çizilmedi” eyvallah.

"Bize 5 yıllık konsepti göstermeseniz de olurdu" diyen Habertürk yazarı şöyle devam etti:

Bize pil teknolojisinde neler yapmaya çalıştığımızı gösterin, bize yaratılan mobilite ortamını anlatın, nesnelerin interneti nasıl çalışacak onu izah edin, 5G teknolojisi ile bu otomobili nasıl uyumlu hale getireceksiniz onun öyküsünü yazın, kentlerin elektrik altyapılarında elektrikli araçlara yönelik yenileme ve güçlendirme çalışmaları ile 5 yıllık, 10 yıllık planları anlatın. Eyvallah. Ama ne bize ne size destek veren siyasetçilere 5 yıl önce üretilmiş konsepti yerli ve milli dizayn diye yutturmaya kalkışmayın. Bir otomobilin bu kadar kısa sürede geliştirilmesi mümkün değil. 2 seneye bile çok zor. Palavra atmayın. Hayal kurdurmak başka şeydir, palavra atmak başka şey. Bizi saf zannetmeyin.

haberturk.com

DAHA FAZLA HABER OKU