'Libya anlaşmasına Türkiye'ye çok taviz verildiği gerekçesiyle Mısır ve BAE karşı çıktı'

Bloomberg Haber Ajansı, Rusya'nın başkenti Moskova'da yaklaşık 8 saat süren görüşmeler sırasında neler yaşandığının perde arkasını ve anlaşma ile ilgili diğer aktörlerin üstlendiği rolleri yazdı

Fotoğraf: Reuters

Bloomberg haber ajansı, Türkiye ile Rusya'nın çağrısı üzerine Libya'da ateşkes ve söz konusu çağrının anlaşmaya dönüştürülmesi için Moskova'da yapılan görüşmelere ilişkin perde arkasında yaşananlara dair bir kulis haber yayınladı.

"Vladimir Putin, öfkeli Libyalı general tarafından nasıl oyuna getirildi?" başlıklı haberde, Libya'nın doğusunu kontrolü altında tutan General Halife Hafter'in görüşmeler sırasında öfke nöbeti geçirdiği, ilk olarak görüşmeleri, ardından Moskova'yı terk ettiği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ajans, yaşananları Putin açısından başarısızlık olarak niteledi.

Haberde, Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya'da ateşkes çağrısını tarafların hiçbirinin haberi olmadan yaptıkları anımsatıldı.

Bloomberg'e konuşan bir yetkili, Mısır ve BAE'nin Türkiye'ye çok fazla taviz verildiği gerekçesiyle varılan ateşkes anlaşmasını desteklemediğini öne sürdü.

Libya'da Türkiye ve Rusya'nın çağrısıyla başlayan ateşkesin metne dökülmesi için hafta başında Moskova'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Başbakanı Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Başbakanı Fayez Serrac anlaşmayı imzalarken, Hafter anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrılmıştı.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, BBC Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU