Süleymani suikastı Afgan barış sürecini nasıl etkileyecek?

Afganistan'ın başkenti Kabil'de yer alan Stratejik ve Bölgesel Araştırmalar Merkezi (CSRS) haftalık raporunda Süleymani'nin öldürülmesine yönelik değerlendirmelerini yayımladı

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani 3 Ocak'ta ABD'nin gerçekleştirdiği saldırıyla öldürülmüştü (AA)

Afganistan’da barış sürecine dair akademik araştırmalar yapan Stratejik ve Bölgesel Araştırmalar Merkezi (CSRS) yayımladığı haftalık analizinde Kasım Süleymani’ye yönelik suikastın detaylarını inceledi.

Süleymani’nin kim olduğuna ve neden öldürüldüğüne yönelik bilgilerin yer aldığı analizde, ABD’nin hamlesinin Afgan barış sürecine etkisi de değerlendirildi. Raporun suikastın Afganistan barış sürecine etkisini ele aldığı analiz bölümünden öne çıkan başlıklar şöyle:

İran, Taliban'ı vekalet savaşı için kullanacak: İran'ın en güçlü ikinci adamı Kasım Süleymani'nin ABD güçleri tarafından öldürülmesinin Afgan hükümetinin Taliban'la yürüttüğü barış sürecine olumsuz etkisi olabilir. Tahran ve Washington Afgan halkının zarar göreceği şekilde Afganistan'da dolaylı olarak karşı karşıya gelecek. İran zaten Afganistan'daki silahlı gruplara askeri yardım sağlıyor ve eğer İran'la ABD arasındaki gerilim tırmanırsa bu yardımı artıracaktır. ABD ve İran arasındaki gerginlik devam ederse İran, Taliban ve diğer grupları vekalet savaşı için kullanacak. Ama birkaç gün önce ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran'ın Afganistan'da bazı militan grupları aktif olarak görevlendirdiğini söyledi.

Taliban elini yükseltme çabasında: Son günlerdeki ABD-İran gerginliğiyle ilgili bir diğer meseleyse Taliban'ın durumu bir baskı piramidi olarak kullanması. ABD, mevcut Afgan yönetimiyle Taliban arasındaki müzakerelerin olabildiğince çabuk ve ABD koşullarına göre devam etmesini sağlamaya çalışıyor. Taliban ise müzakerelerde elini yükseltmeye çabalıyor.

Ukrayna uçağının uzun vadeli sonuçları olacak: Şimdi Tahran ve Washington açıkça birbirine ateş açtığına göre iki ülkenin çatışması 40 yıldır olduğu gibi, İran Devrim Muhafızları'nın Süleymani'nin intikamını almaya çalışacağı gölgelerde devam edecek. Ama İran artık biliyor ki Kasım Süleymani suikastından sonra Tahran'ın veya İran'ın taşeron unsurlarının dahi yapacağı herhangi bir saldırı ABD'nin bir başka saldırısına yol açabilir. Kısa vadede İran'ı sarsan şey İran Devrim Muhafızları füzesiyle vurulan ve içindeki bütün yolcuların ve mürettebatın öldüğü Ukrayna uçağının kazara düşürülmesi. Ukrayna uçağının kazara düşürülmesinin İran aleyhine uzun vadeli siyasi, ekonomik ve insani sonuçları olacaktır.

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU