Fetih Hareketi, Gazze'deki gücünü korumak için kadrolarını yeniliyor

Filistinli Fetih Hareketi içerisindeki değişiklikler, Gazze’nin güneyindeki Refah bölgesinden başlatıldı. Fetih Hareketi’nin, Gazze'nin çeşitli bölgelerindeki yönetici kadrolarında değişiklik yapması bekleniyor

Mahmud Abbas, 2020 yılında Fetih Hareketi yönetim kadrosunda gençlerin olmasına karar verdi / Independent Arabia

Fetih Hareketi’nin Gazze Şeridi yetkilisi Ahmed Hillis, hareketin 55. kuruluş yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı açıklamada, Fetih içerisinde büyük değişiklikler yapılacağını söyledi. 2020’yi ‘genç fetihlilerin yılı’ olarak niteleyen Hillis, gençlerin yönetim içerisinde daha fazla yer alacaklarını kaydetti.

Hillis’in açıklamaları, hareketin lideri Mahmud Abbas’la yapılan bir dizi toplantının ardından gelirken, Abbas’ın Gazze Şeridi’ndeki Fetih kadrolarını yeniden düzenlemesi için Hillis’e tam yetki verdiği bildirildi. Fetih Hareketi böylece Muhammed Dahlan liderliğindeki Demokratik Reform Akımı ile rekabet edebilmeyi ve Gazze’deki gücünü korumayı hedefliyor.

Yeni genç yönetim

Aslında Fetih, hareket içindeki sorunları çözmek amacıyla köklü değişiklikler yapmaya daha önce başlamıştı. Hareketin lideri Abbas’a, bağlılık kaydıyla doğru kişilerin doğru yerlere atanması için çalışmalar yapılıyor. Böylece Dahlan’ın lideri olduğu Demokratik Reform Hareketi’nin Fetih Hareketi kadrolarına sızmasının önlenmesi hedefleniyor.

Independent Arabia’dan İzzeddin Ebu Ayşe’ye konuşan Fetih Hareketi’nin Gazze Şeridi’ndeki yönetim kadrosuna yakın bir kaynak, Mahmud Abbas’ın zorlu kriterleri karşılayabilenler dışında hiç kimsenin idari konumlara getirilmemesi talimatı verdiğini belirtti. Kaynak, gençlerin, ancak hareketin lideri Abbas’a olan bağlılıklarının teyit edilmesi şartıyla yönetici kadrolara getirileceklerini söyledi.

Independent Arabia’nın Gazze Şeridi’ndeki muhabirinin aktardığı bilgilere göre Demokratik Reform Akımı’nın bazı liderleri, özellikle son yapılan iç seçimlerin ardından Fetih Hareketi içerisindeki yönetici konumlara gelmiş durumdalar.

Bununla birlikte Fetih Hareketi içerisindeki değişiklikler, Gazze’nin güneyindeki Refah bölgesinden başlatıldı. Kaynağa göre Fetih Hareketi’nin, Gazze'nin çeşitli bölgelerindeki yönetici kadrolarında değişiklik yapması bekleniyor.

Fetih Hareketi’nden olan kaynak, hareketin Gazze’deki lideri Ahmed Hillis’in Abbas'la, bir toplantı yaptığını, toplantıda bir takım konuların ele alındığını ve Gazze Şeridi'ndeki bölgelerin tamamında yönetici kadroların değiştirilmesi kararının alındığını aktardı.

fetih2 indy AR.jpg

Fetih Hareketi’nin Gazze Şeridi’ndeki yönetim kadrolarındaki değişikliklerle gençlerin üst düzey pozisyonlara gelmesi planlanıyor / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Gazze'deki Fetih Hareketi Devrim Konseyi üyeleri

Fetih Hareketi’nin Gazze Şeridi’ndeki yapısı; bir üst düzey yönetim konseyi, sekiz ayrı bölgedeki yönetici kadroları ve ofislerden oluşuyor. Kaynağın aktardığı bilgilere göre yeni kadro gençlerden oluşacak ve gençler Gazze’deki Devrim Konseyi üyeleri arasında da bulunacaklar. Bu değişiklikler Gazze’nin çeşitli bölgelerindeki kadro eksikliği sıkıntısını gidermeyi amaçlarken Devrim Konseyi’nde Gazze Şeridi’nden hiçbir üye bulunmuyor. Ancak yapılacak değişikliklerin ardından 20 üyeli Devrim Konseyi’nin 8 üyesi Gazze’den olacak.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia kaynaklı haberine göre, bu üyeler, Gazze’deki bölgelerin dağılımlarına göre belirlenecek. Söz konusu üyeler için önerilen isimler arasında Gazze’nin doğusundan İyad Hillis, kuzeyinden Cemal Ubeyd, Han Yunus’tan Abdulhalık el-Ferra ve batısından Ahmed Ebu Huli bulunuyor.

Kaynak, bu atamaların deneyimlere, hareket içindeki dağılıma, yeterliliğe ve örgütsel hiyerarşiye göre yapılacağını belirtirken değişikliklerin herhangi bir zamanda yapılabileceğini ifade etti. Kaynak aynı zamanda Fetih Hareketi’nin yeni yönetici kadrolarının seçimi için kongreler düzenlemeyi planladığına atıfta bulundu.

Fetih Hareketi Devrim Konseyi’nin yeniden oluşması durumunda hareketin en üst yönetici organı ve hareket içindeki ilk ve son karar verici olacak. Bu da Fetih Hareketi için Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde yeni bir başlangıç anlamına geliyor.

Dahlan hareketinden ‘sızmalar’

Öte yandan bu değişikliklerin başlıca nedeni Abbas liderliğindeki Fetih Hareketi ile Dahlan liderliğindeki Demokratik Reform Hareketi arasındaki rekabet ve nüfuz mücadelesidir.

Fetih Hareketi yönetimi, Dahlan liderliğindeki Demokratik Reform Akımı’nın mitingler düzenlemek ve Fetih Hareketi içerisindeki kurum ve yapılara sızmak konusunda başarısından ve seçimlerde yüksek oy almasından sonra bir takım değişiklikler yapmak zorunda kaldı.

fetih3 indyAR.jpeg

Independet Arabia, Mahmud Abbas’ın Fetih’e yeni üye kabulü için talimat verdiği bilgisine ulaştı / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Fetih’te yeni kadrolar

Hillis’in Abbas ile yaptığı görüşmelerde masaya yatırdığı konular arasında harekete bağlılık vardı. Edinilen bilgilere göre Abbas, hareketin örgütsel kadrolarında gençlerin olmasına sıcak bakıyor. Sıkı kriterleri karşılayabilecek 2 bin 500 yeni üye hareketin bünyesine dâhil olacak. Bu adım Fetih Hareketi’nin 2007’de Gazze Şeridi’nden çıkışından bu yana yapılan en büyük değişiklik olarak görülüyor. Hamas o dönem yapılan seçimlerde galip gelmiş Fetih ise yenilmişti. Bununla birlikte yeni üyelerin özellikle gençlerden seçileceği düşünülüyor.

Ödemeler ve rütbeler

Bununla birlikte Abbas, Fetih üyelerinin maaşlarının ödenmesi ve hem eski hem de yeni üyelerin 500 dolara tekabül eden bir maaş almalarının sağlanması için çalışmalara başlanması talimatı verdi.

Ödemelerle ilgili alınan bir iç kararın Pazartesi günü itibarıyla uygulanmaya başlandığını belirten Fetihli kaynak, kararın, yarı zamanlı bölge yetkililerini ve hiçbir ücret almadan yıllardır hareket için uğraşan gönüllüleri de kapsadığını belirtti. Kaynak bu kararların tamamen Fetih Hareketi’yle ilgili olduğunu ve Filistin Yönetimi ile bir bağlantısının bulunmadığını vurguladı.

Abbas’ın onayladığı üçüncü dosya ise askerlerin rütbelerinin yükseltilmesi ve subayların maaşlarında iyileştirmeler yapılması oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

independentarabia.com/node/86241

DAHA FAZLA HABER OKU