Çavuşoğlu'ndan Libya açıklaması: Çözüm bulana kadar desteğimizi sürdüreceğiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya'da ateşkes, barış ve siyasi çözüm için çabalarını sürdüreceğini ifade etti

Fotoğraf: AA

Libya'daki siyasi çözüm arayışlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,"Siyasi çözüme ulaşıncaya kadar bir taraftan BM'nin çabalarına, diğer taraftan tüm inisiyatiflere desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

Türkiye'nin ateşkes, barış ve siyasi çözüm için çabalarını sürdüreceğine işaret eden Çavuşoğlu, bu çabaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Berlin Zirvesi'nde de devam edeceğini sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu, Ankara Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda (SETA) "Küresel Belirsizlik Ortamında Türk Dış Politikası" konulu panelde konuştu.

"Yunanistan ile mutabakat imzalamaya hazırız"

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığında çalışma başlattıktan sonra bölgedeki dengelerin olumlu ya da olumsuz anlamda değiştiğini ifade eden bakan, Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi hariç diğer ülkelerle bu konuda anlaşma imzalamaya hazır olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Libya ile imzaladığımız iki muhtıra da Türkiye’nin masadaki faaliyetlerinin sonucudur. Doğu Akdeniz’de tüm Yunanistan başta olmak üzere Rum Kesimi hariç, deniz yetki alanlarının belirlenmesiyle ilgili mutabakat zaptını imzalamaya hazırız. Yeter ki Türkiye dışlanmaya çalışılmasın"

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile varılan anlaşmaya bazı ülkelerin karşı çıktığını söyleyen Çavuşoğlu, "Ama gelip de bize doğrudan bizim Libya ile imzaladığımız muhtıradan memnun olduklarını söylüyorlar. Keşke bu ülkeler bize kapalı kapılar arkasında söylediklerini dürüstçe kamuoyunda da söylesinler" diye devam etti.

"Kimse Türkiye'ye ders vermeye kalkmaz"

Suriye konusunda da çabaların devam edeceğini vurgulayan bakan, "İnsani boyutta kimse Türkiye’ye ders vermeye kalkmaz, cüret edemez. Örnek bir ülkeyiz. Sadece Türkiye’deki Suriyeliler için değil, içeride ve dışarıda 9 milyon Suriyeliye yardım ulaştırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Önemli olan İdlib’deki ateşkesi devam ettirmek ve Anayasa Komisyonu’nun düzenli bir şekilde toplanması" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU