Orhan Bursalı: Yılmaz Özdil'in bazı hayranları mürit gibi davrandı

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı, 2 bin 500 liralık kitap tartışmasında, Bursalı'yı "Yalancıların, iftiracıların cehennem çukuruna odun taşıdı" sözleriyle eleştirmişti

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı 

Orhan Bursalı, "‘Yılmaz Özdil senden ne istiyor’ sorularına yanıt" başlıklı köşe yazısında "Bir yazısında (Yılmaz Özdil'i kastediyor) adımı geçirmiş, ama kötü bir şekilde, bir tür zebanilik üstlenerek cehennem çukuruna itivermiş bendenizi. Sorun değil, zaten karşı cephe durmadan günde birkaç kez o ateşe yakıp kül ediyor. Kendisine benden geride bir şey kaldıysa, alsın helal olsun, orada yanarken yüreğini soğutsun! (Bu yürek soğutma işini yazarken yapmış ya, neyse!)" ifadelerine yer verdi. 

Bursalı, Twitter hesabına “Herhalde, bu çok özel kitaptan elde edilen gelir, Atatürk ile ilgili bir eğitim kurumuna veya eğitim için çocuklara harcanacaktır..” yazdığını, sonra "Bu tartışmada ne işim var" diye düşündüğünü ve ikinci bir tweet'le “Çok da üzerinde durulmaması gerekiyor, en sonunda hem bağış yapıyor hem de ticari bir iş, bunun müşterisi var.. ben geri çekiliyorum..” yazdığını hatırlattı. 

Özdil'in bazı hayranlarının "mürit gibi davrandığını" ileri süren Bursalı'nın yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Özdil’in hayranları arasında adeta bir şövalye ekip oluşmuştur, bunlara mürit demek istemem ama aralarında bazıları mürit gibi davrandı ve Özdil’in yazısında hedefe konduğumu görünce yanında bitiverdiler, hakaretlerle, adeta hayvan gibi soluyarak...
Fakat şunu belirteyim ki aklı başında çoğunluk sadece ne olup bittiği konusunda bilgi almak için kapımı çaldı ve bu durumdan üzüntülerini bildirdi: “Biz birbirimizi mi yiyeceğiz hep”... 
Buna, hem Özdil adına hem de bizim tarafın büyük çoğunluğunun aklı başında davranışı adına sevindiğimi belirteyim. 

Özdil’de neden “hayal kırıklığı” yarattığımı bilemem. Karşılaşıp merhabalaştığımız, el sıkıştığımız da yoktur. Sorun, sadece sosyal paylaşımımla mı sınırlı, yoksa ötesinde başka şeyler mi var, zerre fikrim yok. Atatürk kitabına yönelik yüreklendirici bir şey yazmış olmamamı dert edeceğini ve buna ihtiyacı olduğunu hiç düşünmem. Yüz binlerce hayranı olan bir yazarla, bu köşenin sakin ve sıradan yazarının karşılaştırması mı olur? Popülerlik, bende fazla karşılığını bulamıyor. 

Bakın, Atatürk kitabını buraya hiç taşımadım. Taşısam kendi kriterlerime göre bir değerlendirme yapacağım da açık. Milyonlarca insana Atatürk’ün düşüncelerinin iletilmesini önemli bulurum. 
Atatürk’e sarılmanın, Atatürk’ü Türkiye’nin, yeniden demeyeceğim ama gerçekten keşfetmesinin müthiş yükselişini yakalamış başarılı bir yayıncılık. 
Özdil’in yazısına benzer bir dille yanıt vermek istemedim, çevrem karşı çıktı, ben de bekledim, onun yerine durumu kendi tarzıma uygun bir analizle köşeme taşımam da kaçınılmaz oldu. 
Umarım Özdil, dilini kime neye karşı ve nasıl kullanacağı konusunda bir antreman ve ayrım yapar."

Yılmaz Özdil'in "Mustafa Kemal" isimli kitabının özel baskısının 2 bin 500 TL'ye satılacağının duyurulmasının ardından gelen eleştirilere yanıt verdiği Sözcü gazetesindeki köşesinde, Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı'yı "Yalancıların, iftiracıların cehennem çukuruna odun taşıdı" sözleriyle eleştirmişti 

DAHA FAZLA HABER OKU