Akar’dan ‘Suriye ile temas’ yorumu: Ülkemizin çıkarları için görüşmeler yapıldı, yapılacak

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara'da medya temsilcileri ile bir araya geldi, Libya ve Suriye ile ilgili son gelişmelere dair önemli açıklamalar yaptı

Fotoğraf: AA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya ve Suriye'deki son gelişmeler ile ilgili Ankara'da basın mensuplarına konuştu.

Libya’da Türk askerinin görevine ilişkin konuşan Akar, "Değişen sayıda personelimiz halen Libya'da danışmanlık yapıyor. Libya'da savunma-güvenlik işbirliği ofisi kuruldu. Libya eğitim işbirliği timi görev yapıyor” dedi. Ateşkes çabalarına yönelik konuşan Akar, “Libya’da ateşkesin bittiğine dair açıklamaların sahada karşılığı yok. Muhatabımız Ruslar, çalışmalarının sonucunu bekliyoruz" diye konuştu. 

Akar devamında şunları söyledi:

Libya'da bir an önce ateşkesin sağlanmasını ümit ediyoruz. En kötü senaryoda Libyalılar mücadelesini sürdürüyor. Biz de onların ihtiyaçlarını sağlamaya devam ederiz. Libya'ya ilgimiz dün başlamadı, buraya seyirci kalmamız mümkün değil. Libya'da siyasi çözüm ve kanın durması temel amacımız.

Rusya'daki görüşmelerden bir gün sonra ateşkesi imzalamadan masayı terk eden General Halife Hafter ile ilgili "Henüz Hafter tarafından resmi bir açıklama gelmedi" diyen Akar,19 Ocak'taki Berlin Konferansı'nı anımsattı.  Türkiye'nin bu konferansta bir sonuç alınacağını umduğunu söyledi. Hafter'in Moskova'yı terk etmesinin ardından Dışişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamada son durumu işaret edip "Berlin sürecine gerek yok" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye ile temas

Suriye’den Türkiye sınırına gelenlerin sayısının 600 bini bulduğunu belirten Akar “Gözlem noktaları pazarlık konusu değil, kesinlikle çekilmeyeceğiz. Fırat'ın doğusunda Rusya ile devriyeler devam ediyor” dedi.

Milli İstihbarat Teşkilatı-Suriye istihbaratı görüşmesine ilişkin değerlendirme yapan Bakan  Akar, “Ülkemizin çıkarları için her kesimle görüşmeler yapıldı, yapılacak” şeklinde konuştu.

Hakan Fidan Suriyeli mevkidaşıyla görüşmüştü

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Moskova'da Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Tümgeneral Ali Memlük ile bir araya gelmişti.

Türkiye ve Suriye istibarat birimleri arasında geçmişte görüşmeler gerçekleştirildiği dolaylı olarak biliniyordu. Ancak taraflar arasında yapılan bu düzeydeki bir görüşme ilk kez kamuoyuna açıklanmıştı.

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, görüşmede "Fırat'ın doğusunda, PKK'nın Suriye unsuru olan YPG'ye karşı birlikte mücadele olasılığının" ele alındığını öne sürmüştü. Ancak Suriye Haber Ajansı’na (SANA) konuşan Suriyeli bir yetkili YPG’ye karşı mücadelenin de konuşulduğu yönündeki haberleri reddetmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU