Freedom House: Çin’in yurtdışındaki medyayı etkileme faaliyetleri denetlenmeli

Demokrasi gözlemcisi kurum Freedom House, Çin’in yurtdışı medyasını etkilemeye yönelik çabalarının cezalandırılması gerektiğini söyledi

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) genel direktörünün de yakın zamanda Hong Kong'a girişine izin verilmemişti (Reuters) 

ABD’li demokrasi gözlemcisi kuruluş Freedom House, çarşamba yaptığı açıklamada Çin’in yurtdışı medyasını etkilemeye yönelik çabalarının “dramatik biçimde büyümesi” gündemdeyken hükümetlerin Çinli yetkililere ceza uygulaması ve yayın mevzuatını sıkılaştırması çağrısında bulundu. 

Bahsi geçen yetkililerin sınır dışı edilebileceğini de ifade eden raporda, “Çinli diplomatların ve güvenlik görevlilerinin sınırı aştığında ve diğer ülkelerde yayın yapan medya üzerinden müdahale etmeye çabaladığında, ev sahibi ülke şiddetli biçimde protesto etmeli” diye belirtildi. 

Ayrıca, raporda ABD’nin ve diğer ülkelerin Çin medyasının ücretli reklamlarını, mülkiyet yapılarını ve Çin devlet aktörleriyle diğer ekonomik bağlarını ortaya çıkarmaya yönelik politikaları desteklemesi gerektiği ifade edildi. 

Son yıllarda Çin devlet medyası ve özel internet şirketleri yurtdışında ciddi düzeyde yatırım yaptı. Reuters’ın haberinde bu yatırımların Çin’in eleştirileri engelleyerek etki alanını genişlettiğine dair parlamenterleri ve insan hakları kuruluşlarını endişelendirdiği aktarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Esasen ABD hükümeti tarafından finanse edilen Freedom House, “Bu çaba bazı açılardan geleneksel kamu diplomasisiyle uyumluyken, diğer pek çoğu gizli, zorlayıcı ve muhtemelen yozlaşmış” diye belirtti. 

Çin daha önce suçlamaları reddetti ve tersinden yabancı sosyal medya şirketlerini Çin hükümetini destekleyen insanların sesini kısmakla eleştirdi. 

Twitter ve Facebook, ağustosta Hong Kong’taki protestoların etkisini azaltmaya yönelik devlet destekli, birlikte hareket ettiği görülen hesaplar ağını dağıttığını açıklamıştı. 

Freedom House, aralıkta Çin tarafından yaptırım uygulanan birkaç STK’dan biri. Pekin bu kuruluşların iç işlerine karıştığını belirtmişti. 

The Washington Post’un haberindeyse, George Washington Üniversitesi’nde akademisyen David Shambaugh’un, Çin’in “yumuşak gücünü” artırmak amacıyla yılda 10 milyar dolarlık (yaklaşık 58 milyar TL) bütçe ayırdığını tahmin ettiği ifade edildi. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU