Ruhani, ABD ve Avrupa’ya seslendi: Askerleriniz güvende değil, savaşmadan akıllıca gidin

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD ve Avrupa ülkelerini tehdit etti. Bölgede askeri olan batılı güçlere “Bu bölgeden, savaşmadan akıllıca gidin” uyarısı yapan Ruhani, düşürülen Ukrayna uçağı için ise ‘İran tarihinde böyle bir olay görülmemiştir’ dedi

Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'da kabine toplantısında ABD ile ülkesindeki gerginlik hakkında değerlendirmeler yaptı. Bölgedeki yabancı askerlerin ülkelerine dönmesini isteyen Ruhani şunları söyledi:

Biz bölgede güvenlik sorunu yaşanmasını istemiyoruz. Bu bölgeden, savaşmadan akıllıca gidin. Bugün ABD askerleri güvende değil. Yarın Avrupa askerleri de güvende olmayabilir. Gelin, nükleer anlaşmaya geri dönelim.

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin bölge güvenliğini olumsuz etkilediğini dile getiren Ruhani, "Bölgedeki güvenlik sorunu da ABD, Avrupa ve dünyanın güvenliğini olumsuz etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

20200115_2_40331795_51206602.jpg
Fotoğraf: AA

 

‘Düşürülen uçakla ilgili detayları paylaşın, halktan özür dileyelim’

Cumhurbaşkanı Ruhani, İran askeri yetkililerini, Ukrayna uçağının düşürülmesiyle ilgili gerçekleri kamuoyuyla "samimi" bir şekilde paylaşmaya davet etti. 

Ruhani, "Halk yöneticilerden samimi ve sadıkane davranış bekliyor. Ben, Genel Kurmay ve askeri kuvvetlerden rica ediyorum. Başından sonuna, olayın ayrıntılarını halkla paylaşın. Halktan özür dileyelim." diye konuştu.

Yolcu uçağının vurulmasının ülkede herkesi şoke ettiğini dile getiren Ruhani, "Ben İran-Irak Savaşı'nda 7 yıl boyunca savunma sisteminden sorumlu kişiydim. Ne savaş, ne de İran tarihinde böyle bir olay görülmemiştir." değerlendirmesini yaptı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU