İran Büyükelçiliği'nden Yunan gazetesine mektup: ABD üslerinin kullanılmasına müsaade edilirse karşılık veririz

Kathimerini’de çıkan bir makaleye cevaben İran’ın Atina Büyükelçiliği’nden gönderilen mektupta, ABD üslerinin İran’a saldırmak için harekete geçirilmesinin “düşmanca eylem” sayılacağı belirtildi

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, ABD Başkanı Trump'la 7 Ocak'ta Oval Ofis'te bir araya gelmişti (AP)

İran, ABD’nin Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürmesini destekleyen Yunanistan’a hem tepki gösterdi hem de uyarılarda bulundu.

Yunan gazetesi Kathimerini, “Atina'yı uyaran Tahran, Yunanistan’daki ABD askeri üslerinin İran'a karşı olası bir saldırganlıkta kullanılmasına izin verilmesi halinde bunu 'düşmanca bir eylem' sayarak 'açık ve kararlı bir şekilde' yanıt vereceğini bildirdi” ifadelerini kullandı.

Gazete söz konusu uyarının Atina’daki İran Büyükelçiliği'nin kendilerine gönderdiği bir mektupta yer aldığını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran elçiliğinden geldiği kaydedilen mektup, Kathimerini’de 6 Ocak’ta yayımlanan ve ABD’nin İran’a karşı bir operasyon gerçekleştirmesi durumunda Doğu Akdeniz’deki “son derece kırılgan dengeden dolayı Yunanistan’ın savaş gemisiyle olmasa da bir şekilde müdahil olacağını” öne süren bir makaleye cevaben 10 Ocak’ta Okuyucu Mektupları köşesinde yayımlandı.

Aynı makalede ayrıca ABD'nin Girit adasının Suda bölgesindeki askeri varlığını artırdığı belirtilmişti.

İran büyükelçiliği basın ofisinden yapılan açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti çok açık ortaya koymuştur ki ABD’nin ülkemize karşı bir savaş yürütmesi halinde Amerikan işgaline herhangi bir ülkeden gelecek (askeri) imtiyaz, düşmanca eylem olarak değerlendirilecektir ve İran açık ve kararlı bir şekilde karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır” uyarısı yapıldı.

Mektubun devamındaysa şu ifadeler yer aldı:

İran’la Yunanistan arasında dostane, geleneksel ve tarihten gelen ikili ilişkiler ve son yüzyıllarda herhangi bir fikir ayrılığı ya da gerilimin yaşanmaması göz önünde bulundurulduğunda, bu açıklamanın Yunan hükümetinin resmi pozisyonu olmadığına, dostane ve tarihten gelen ilişkilerimizin gelecekte de devam edeceğine inanıyoruz.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bir televizyon kanalına verdiği röportajda, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Süleymani suikastıyla ilgili geçen hafta ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında yaptığı açıklamalar nedeniyle İran’ın Yunan hükümetine hitaben diplomatik bir girişimde bulunduğunu kabul etmişti.

Miçotakis, Atlantic Forum kuruluşunun geçen hafta düzenlediği bir etkinlik sırasında Süleymani suikastıyla ilgili yöneltilen soruya şu cevabı vermişti:

ABD’yle müttefikiz, dolayısıyla zor zamanlarında müttefiklerimizin yanında dururuz. Bu malum kararın (Süleymani’nin öldürülmesi) ABD’nin ulusal çıkarları dikkate alınarak verildiğini düşünüyorum ve biz de bu kararı destekliyoruz. Aynı zamanda, herkes şunu bilmeli ki bölgede gerginliğin artabileceğine dair daha büyük bir kaygı var. Tüm gerilimi düşürmek için adımlar atılması gerektiğini düşünüyor ve bunun herkesin alacağı bir mesaj olmasını umuyorum.

 

 

İran krizi sonrası ABD-Yunanistan arasında “özel hat” açılımı

Kathimerini, ABD’de Başkan Donald Trump’la görüşen Miçotakis’in ziyaretine dair 13 Ocak’ta verdiği haberinde, Yunan liderin muhatabına “kırmızı çizgilerinden” bahsettiğini ve Türkiye’nin Libya’yla imzaladığı anlaşmadan duyduğu “rahatsızlığı” ilettiğini belirtirken, “Başbakan Kiriakos Miçotakis’in ABD’ye geçen hafta yaptığı ziyaretin ardından, Türkiye’nin bölgede kargaşaya yol açabilecek muhtemel bir hamlesine karşı Washington ve Atina arasında açık iletişim hattı kurulması konusunda anlaştı” ifadelerini kullanmıştı.

SYRIZA: Süleymani suikastını destekleyerek ülkeyi riske atıyor

Öte yandan Miçotakis’in ABD-İran krizinde gösterdiği duruş ülkesinde de tepkiyle karşılanıyor.

Sol muhalefet partisi SYRIZA, Miçotakis’in “ABD'nin Irak'ta İranlı generali infaz etmesiyle ilgili eylemlerini desteklediğini ve böyle bir hamle yapan tek Avrupa lideri haline geldiğini açıkça belirttiğini” kaydetti. Partinin değerlendirmesinde ayrıca, “Miçotakis, ülkeyi sebepsiz yere riske atıyor” ifadeleri kullanıldı.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU