Çin hükümetinin baskıları sonucu ülkenin tek bağımsız film festivaline son verildi

Etkinlik daha önce eşcinsellik ve hassas siyasi tarih gibi konuları ele almıştı

Şi Cinping’in hükümeti, Komünist Parti doktrininden sapan kitapların toplatılması talimatı vermişti (AFP)

Çin’deki gerçekten bağımsız son film festivaline son verildi. Organizatörler ülkede etkinliği düzenlemenin “imkansız” hale geldiğini belirten açıklama yaptı.

Çin Bağımsız Film Festivali (CIFF), Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ifade özgürlüğüne yönelik baskısının ardından “süresiz olarak durduruldu”.

2003’te kurulan festivalde yer alan filmlerin çoğu eşcinsellik ve Komünist Parti tarafından hassas ve uygunsuz görülen siyasi tarih gibi konuları ele almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Variety, bir filmin halka gösterimi için hükümet tarafından onaylandığı anlamına gelen "ejderha mührüne" sahip olmadıkları için bazı filmlerin bilfiil gizli projeler olarak kaldığını belirtiyor.

Organizatörlerin açıklamasında, “Mevcut yerel organizasyonla ilgili koşullar göz önüne alındığında, gerçekten tamamen bağımsız bir ruha sahip ve aynı zamanda etkin bir film festivali organize etmenin imkansız hale geldiğine inanıyoruz” ifadesi kullanıldı.

CIFF’nin “özgürlük filmlerinin” tanıtımını yapmaya yönelik “tarihi misyonunu” çoktan tamamladığı belirtilen açıklamada, “Tamamen kokuşmadan ve yozlaşmadan önce veda etmek bu tarihe saygı duymanın ve gelecek için en iyi dileklerimizi ifade etmenin en güzel yolu” denildi.

Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesine konuşan festivalin organizatörlerinden Zhang Şianmin, şunları söyledi:

Komünist Parti altında mutat hükümdarlığa geri döndük. Bağımsız filmler için yer sunulmadığı veya fırsatın bulunmadığı 20 yıl öncesine gittik. Eğer CIFF’nin ticarileştirilmesini sağlayabilseydik bu onu daha güvenli hale getirebilirdi ve bizim de devam etme şansımız olabilirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU