"Avustralya’da ölü bir hayvanın bedeniyle karşılaşmadan 10 metre ilerleyemiyorsunuz"

Uluslararası İnsani Toplum Derneği (Humane Society International), Kanguru Adası'nda yaşananların "kıyametten farkı olmadığını" söyledi

Hayvanları koruma derneği, yangınlar ülkeyi harap etmeye devam ederken Avustralya'nın bazı kısımlarının ölü hayvan bedenleriyle dolduğunu söyledi.

Uluslararası İnsani Toplum Derneği'nden (Humane Society International) Evan Quartermain, "Yaşananları çok güç tanımlayabilirim" dedi.

Bazı yerlerde ölü hayvan bedenleriyle karşılaşmadan 10 metre ilerleyemiyorsunuz.

Hayvanları koruma derneği Kanguru Adası'nda yanıklardan, duman solumaktan ve ruhsal travmadan muzdarip pek çok hayvanı kurtardı ve zarar görmemiş hayvanlar için besin ve su istasyonları kurdu.

Derneğin icra kurulu başkanına göre, doğal yaban hayatıyla meşhur ada "her yere dağılmış yanmış hayvan bedenleriyle tamamen kavrulmuş".

Erica Martin, “Bir hafta önce kötü biçimde yanan bir alanda yaşananların kıyametten farkı yok” ifadelerini kullandı.

Orada binlerce koala, kanguru, valabi kangurusu ve kuş cesedi arasında sadece bir canlı koala bulduk.

Çevreciler, Avustralya'da şu ana kadarki en kötü orman yangınlarının yaşandığı konusunda uyardı. Birkaç ay daha sürmesi beklenen yangınlar ülkenin yaban hayatını çoktan harap etti.

Uzmanlar, ülkeyi eylülden bu yana tahrip eden yangınların bir milyardan fazla hayvanın ölümüne neden olduğunu tahmin ediyor.

Sızan bir rapora göre, yangınların sonucunda bazı türlerin nesli halihazırda yok olmuş olabilir.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'na (WWF) göre, Kanguru Adası'ndaki yaklaşık 25 bin koalanın öldüğü düşünülüyor. Bu sayı türün nüfusunun yarısına tekabül ediyor. 

Çevreci grup, Avustralya'daki koalaların üçte biri kadarının yangınlarda kaybedilmiş olabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WWF, felaketlerin kısmi olarak parlak siyah kakadu ve uzun ayaklı tavşan kanguru gibi bazı hayvanların neslinin tükenmesine ve bazı türlerin hayatta kalmasını tehlikeye atmasına yol açmış olabileceği yönünde endişe duyuyor.

Reuters'ın haberine göre, Avustralya Çevre Bakanı Sussan Ley, şu an "nesli tükenmiş" diye sınıflandırılan belli koala popülasyonlarına yönelik inceleme yapılacağını söyledi.

Çevre ve Enerji Bakanlığı, hükümetin hayvanları kurtarmaya ve çevreyi korumaya yönelik ileriki planları desteklemek amacıyla acil yaban hayatı ve doğal ortam iyileştirilmesi için 50 milyon dolar (yaklaşık 295 milyon TL) fon ayırdığını söyledi.

Bilim insanları, iklim değişikliği tehdidi yeterince ele alınmazsa yıkıcı orman yangınlarının “normalleşebileceği” konusunda uyardı.

Şu ana kadar, 28 kişinin ölümüne ve binlerce evin yanmasına neden olan Avustralya'yı kavuran yangınlarda milyonlarca dönümlük arazi kül oldu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU