Assange'ın avukatları: Delilleri incelemek için yeterli sürenin tanınmaması sanık haklarının ihlalidir

Assange'ın avukatı, "Belmarsh'ı zorlamak için her yolu denedik - bu sanık haklarının ihlalidir" dedi

WikiLeaks'in kurucusu 13 Ocak'ta Westminster Mahkemesi'nden ayrılıyor (Reuters)

ABD'ye iadesine yönelik duruşma öncesinde hakim karşısına çıkan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın avukatları, hapishane yetkililerinin müvekkilleriyle yeterli vakit geçirmelerine engel olduğu gerekçesiyle şikayette bulundu.

Yalnızca ismini doğrulamak ve kısaca yasal işlemlere yönelik anlamadığı bir unsura dair konuşan Assange, Westminster Mahkemesi'nde gerçekleşen 12 dakikalık duruşma için toplanan destekçilerini selamladı.

Avukat Gareth Peirce, Belmarsh Hapishanesi'ne ziyareti sırasında müvekkiliyle yeterli süre geçiremediğini ve kanıtların üzerinden geçemediklerini söylemesinin ardından duruşma günün devamında ertelendi.

Yüksek güvenlikli hapishanede tutulan 48 yaşındaki Assange, ABD'nin yaptığı iade başvurusunun sonucunu bekliyor. Donald Trump'ın adalet bakanlığı Assange'a içlerinde Pentagon bilgisayar sistemine sızma komplosunun da bulunduğu 18 suçlama yöneltiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avukat Peirce "Belmarsh'ı zorlamak için her yolu denedik - bu sanık haklarının ihlalidir" dedi.

Siyah ceketi, gri kazağı ve gözlüğüyle Assange, davasının görüşülmesi ve kanıtları doğrulaması için mahkeme içinde tutulacağı hücreye götürülürken sağ yumruğunu yavaşça yukarı kaldırdı.

Müziğe katkıları nedeniyle kraliçenin vereceği onur ünvanını kabul etmesinden bir gün önce duruşmaya katılan rapçi MIA da mahkemede Assange'nin destekçileri arasında bulundu.

Sanatçı mahkeme dışında muhabirlere şu açıklamalarda bulundu:

Bu davayı takip etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Yarın Buckingham Sarayı'nda madalya alacağım için erken ayrılıyorum ancak bugünün de aynı derecede önemli olduğunu düşünüyorum." "Davaya hazırlanmak için bir saat vermek doğru değil.

Assange, defalarca reddettiği cinsel suçlamalar nedeniyle İsveç'e iadesinden kaçınmak için 7 yıl sığınmacı olarak yaşadığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde nisanda gözaltına alınmıştı.

İsveç'in Assange'a yönelik soruşturması ortaya atılmasının üzerinden geçen süre nedeniyle zaman aşımına uğramış olsa da WikiLeaks'in kurucusu ABD'de hala bir dizi suçlamayla karşı karşıya.

Assange'a yöneltilen suçlamaların büyük kısmı kurucusu olduğu ve üzerinde çalıştığı WikiLeaks'le ilişkili. WikiLeaks, ABD ordusunun istihbarat analistlerinden Chelsea Manning'in sızdırdığı bir milyonun üzerindeki dosyayı da içeren hassas ve gizli belgeleri yayımlamıştı.

İnsan hakları kuruluşları Assange'ın Belmarsh Hapishanesi'nde ve Ekvador Büyükelçiliği'nde geçirdiği zamanları da içeren uzun süreli hapis süresiyle ilgili endişelerini dile getiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, mayısta "Assange'ın maruz bırakıldığı istismarın kasti, ortaklaşa ve aralıksız niteliğini" kınamıştı.

Melzer şunları eklemişti:

Savaş, şiddet ve politik işkence mağdurlarıyla çalıştığım 20 yıl boyunca hiçbir zaman bir grup demokratik devletin bir kişiyi kasten yalıtmak, kötü göstermek ve mağdur etmek için hukukun üstünlüğüyle insan onuruna saygı duymadan bir araya geldiğini görmedim. Julian Assange'a yönelik ortak işkence şimdi, burada son bulmalı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir .

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU