Erdoğan: Darbeci Hafter anlaşmayı imzalamadan Moskova’dan kaçtı

Cumhurbaşkanı: Tarih bu kritik dönemde kimin nerede durduğunu, kimin fedakarlık yaptığını kimin hainlerin safında yer aldığını kaydediyor

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında gündemi Libya oldu. Erdoğan Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter’in, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) kabul ettiği anlaşmayı imzalamadan Moskova’dan ayrıldığını söyledi.

Erdoğan konuşmasının başlangıcında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a teşekkür etti:

Cumhur ittifakındaki ortağımız sayın Devlet Bahçeli'ye izlediğimiz politikaya verdiği güçlü destek için teşekkür ediyorum. CHP eski Genel Başkanı eski Deniz Baykal'a da Libya konusunda gösterdiği devlet adamı tavrı için teşekkür ediyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı sözlerine şöyle devam etti:

Daha dün Doğu Akdeniz'de herkes var Türkiye yok diyen birileri ülkemizin Doğu Akdeniz'de attığı adımlara karşı çıkıyorsa da böyle vicdanlı siyasetçiler yapılan işin hakkını ancak teslim edebiliyor. 

8 Ocak’ta Türkiye’ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İstanbul Havalimanı’na inemediği iddiasına tepki gösteren Erdoğan, “Yalana sarılana kadar ülkemizin menfaatlerine sahip çıkamayanları milletimize havale ediyorum” diye konuştu.

"Hafter'e hak ettiği dersi vermekten asla geri durmayacağız"

Erdoğan Libya’da ateşkesi sağlamak için önemli ölçüde gayret gösterdiklerini aktarırken “Ateşkesi yazılı hale getirmek için Trablus hükûmeti yapıcı tavır sergilemesine rağmen darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı, Moskova’dan kaçtı” dedi.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

Önümüzdeki günlerde darbeci Hafter ile ülkenin meşru yönetimi arasında yapılacak tercihleri dikkatle takip edeceğiz. Ülkenin meşru yönetimine ve Libya'daki kardeşlerimize saldırılarını sürdürmesi halinde, darbeci Hafter'e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız.

Biz görevimizi yaptık, bundan sonrası sayın Putin ve onun ekibine ait. Biz hiçbir zaman söylediğimiz sözü inkar etmeyiz. 

“Kanal İstanbul’u yapmakta geç bile kaldık”

Kanal İstanbul projesini “Tüm unsurları ve boyutlarıyla iyi çalışılmış, her ayrıntısı düşünülmüş bir projedir” ifadesi ile tanımlayan Erdoğan, şöyle devam etti:

Montrö Sözleşmesine göre gemi trafiğini engelleme hakkımız bulunmuyor. Şehrin iki yakasındaki deniz trafiğini engellemek de mümkün değil. Ülkemizi Boğaz'daki bu tehlikeli sorunla başbaşa bırakamayacağımıza göre alternatif üretmeliyiz. 2011 yılında milletimize sözünü verdik. 2023 hedeflerimizden biri olan Kanal İstanbul'u yapmakta geç bile kaldık.

İmamoğlu’na: Yahu istediğin kadar yapmam de, biz o projeyi de hayata geçireceğiz ve onu da süratle yapacağız

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu da şu sözlerle eleştirdi:

Ülkenin ve milletin hayrına hiçbir fikir üretmeyip sadece Türkiye'nin tökezlemesini hatta yere serilmesini uman buradan siyasi rant devşirmek isteyenlere diyecek söz bulamıyoruz. İstanbul'da İkitelli'de dev bir hastane yapıyoruz. Oranın raylı sistemini de bundan önce AK Partili belediye yapma sözü vermişti. Şimdi gelmiş 'yapmam' diyor. Yahu istediğin kadar yapmam de, biz o projeyi de hayata geçireceğiz ve onu da süratle yapacağız. Sen bunu nasıl engellersin ya? İnşallah bu hastanemiz de bu yıl sonuna kadar devreye giriyor. Ve İstanbul'un Avrupa yakasındaki en büyük şehir hastanemiz olacak.

"Siz kendiniz tiyatrosunuz"

Erdoğan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yazdığı Devran kitabının tiyatroya uyarlanması ve ilk oyunun CHP'liler tarafından da izlenmesini eleştirdi:

Diyarbakır anneleri bu örgütün (PKK) gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Ama ana muhalefet bunların ikiziyle birlikte tiyatro izliyor. Bunlar zaten Ankara'ya da birlikte yürümüşlerdi. Tiyatroda şu anda terörden cezaevinde yatan şahsın eserini izliyorlar, siz kendiniz tiyatrosunuz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU