Trudeau: Bölgedeki gerilim tırmanmasaydı o yolcular bugün hayatta olurdu

Süleymani suikastı öncesi ABD’den bir uyarı mesajı almadıklarını belirten Kanada Başbakanı, “Bazı ülkeler müttefiklerini bilgilendirmeden harekete geçiyor” dedi

Trudeau verdiği röportajda, yaşamını yitiren 57 Kanadalının cenazesinin en kısa sürede teslim edilmesi için çalıştıklarını da belirtti (Reuters)

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, içinde kendi ülkesinden çok sayıda yolcunun da bulunduğu Ukrayna uçağının İran tarafından düşürüldüğünün açıklanmasının ardından verdiği röportajda, hem bölgesel gerilime dikkati çekti hem de “müttefik” ABD’ye sitemde bulundu.

Reuters’ın haberine göre Global News TV kanalına konuşan Trudeua, “Hiçbir gerilim olmasaydı, bölgedeki tansiyon son zamanlarda artmamış olsaydı, o Kanadalı yolcular şimdi evlerinde ailelerinin yanında olurdu” dedi.

ABD’nin Kasım Süleymani’ye düzenlediği suikast saldırısına dair ülkesine bir uyarı yapılmadığını söyleyen Trudeau, böyle bir bildirimi “kesinlikle” tercih edeceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada lideri, “ABD kendi kararlarını veriyor. Önemli meselelerde uluslararası toplum olarak çalışmaya gayret ediyoruz. Ancak bazı ülkeler müttefiklerini bilgilendirmeden harekete geçiyor” diye konuştu.

Hükümetin olayda yaşamını yitiren yurttaşların cenazelerini mümkün olan en kısa sürede geri getirmeye çalıştığını kaydeden Trudeau, bunun haftalar hatta “belki de aylar” sürebileceğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın emri üzerine 3 Ocak’ta insansız hava araçlarıyla Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda düzenlenen saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürülmüş, ardından 8 Ocak’ta Tahran’dan gelen misillemede Irak’taki Amerikan üslerine füze saldırısı düzenlenmişti.

Bu operasyondan saatler sonraysa, aralarında İran, Kanada, Afganistan, Birleşik Krallık, Almanya ve Ukrayna vatandaşlarının da bulunduğu 176 yolcu ve mürettebatı taşıyan Ukrayna Havayolları’na ait bir yolcu uçağının Tahran’daki İmam Humeyni Havalimanı’ndan kalkışından bir süre sonra düştüğü haberi gelmişti.

 

 

Başlarda “uçak kazası” olarak görülen ve İran tarafından “teknik hata sonucu düştüğü” iddia edilen uçağın tansiyonun yükseldiği bir sırada yere çakılması sonrası ABD, Kanada ve Birleşik Krallık, Tahran’ın açıklamalarına şüpheyle yaklaşmıştı.

Olayın ertesi günü Trudeau, hem kendi istihbaratlarına hem de bazı müttefik ülkelerden elde ettikleri istihbarata göndermede bulunarak, "Elimizdeki bilgilere göre Ukrayna uçağı karadan havaya bir İran füzesi tarafından düşürüldü ancak bu kasıtsız olabilir” demişti.

İran Genelkurmay Başkanlığı’ndan 11 Ocak’ta gelen açıklamadaysa, yolcu uçağının “hassas bir askeri noktanın üzerinden geçerken insani bir hata sonucu füzeyle vurulduğu” duyurulmuştu.

Kanada yönetimi pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran’ın Kanadalı müfettişlerin kazaya dair soruşmada aktif rol üstlenmesine yeşil ışık yaktığını bildirmişti.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU