Tayvan seçiminin ardından Çin: Ayrılıkçılar 10 bin yıl leş gibi kokacak

Tayvan seçimlerinin ardından Çin Dışişleri Bakanı bağımsızlık yanlısı Tsai Ing-wen’in tekrar devlet başkanı seçilmesine tepki gösterdi

Ekonomik durgunluk Tsai'ye seçimde zorluk çıkarsa da tekrar göreve gelmeyi başardı (Reuters)

Tayvan’da mevcut devlet başkanı Tsai Ing-wen’in seçimleri yeniden kazanmasının ardından, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi pazartesi yaptığı açıklamada, “Tayvan’da ayrılıkçılar 10 bin yıl boyunca kokacağını” söyledi.

Çin’in adayı elde etme çabalarına rağmen Tsai cumartesi günü kazandığı seçim zaferiyle yeniden devlet başkanlığı koltuğuna oturdu. Tsai seçimin ardından Tayvan’ın tehditlere ve gözdağına boyun eğmediğini söyledi ve buna ek olarak Tayvan halkının kendi geleceğini belirleme hakkı olduğunu belirtti. 

Afrika’da konuşan Wang Yi, “tek Çin” ilkesinin uzun zamandır uluslararası konsensüs haline gelmesinden bu yana Tayvan’ın Çin’in bir parçası olarak tanındığını söyledi.

Wang, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya açık bir göndermeyle, “Tayvan’daki seçimler nedeniyle bu konsensüs değişmeyecek ve Batı siyasetçilerinin yanlış kelime ve hamleleri nedeniyle sarsılmayacak” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tsai’yi tebrik eden Pompeo, “amansız baskı karşısında” Çin’le istikrar arayan Tsai’yi övdü.

Wang açıklamasında, “Tayvan Boğazı’nda yeniden birleşme tarihsel bir kaçınılmazlık” dedi. Daha önce Çin’in Tayvan İşleri Ofisi başkanı olan Wang Yi, “Ülkeyi bölenler 10 bin yıl leş gibi kokmaya yazgılı” dedi. 

Çin 2005’te, ayrıldığına kadar verdiği takdirde Tayvan’a karşı güç kullanımı yetkisi veren bir yasa çıkarmıştı. Tayvan’sa halihazırda bağımsız bir ülke olduğunu söylüyor. 

Wang’ın ifadelerine cevaben Tayvan hükümeti adanın hiçbir zaman Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası olmadığını ve Pekin’in seçim sonuçlarına saygı duyması gerektiğini söyledi. 

Çin, özellikle ABD’nin Tayvan’a artan desteğinden rahatsızlık duyuyor. 

Pazar günü Tayvan’ın başkenti Taipei’de Tsai’yle bir araya gelen ABD’nin Tayvan büyükelçisi Brent Christensen, “kutsal demokratik sürece” katılan seçmenleri takdir etmişti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU