Çavuşoğlu'ndan Rusya'da Libya açıklaması: Taslak bir metin ortaya çıkardık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi

Fotoğraf: AA

Rusya’nın başkenti Moskova'daki Libya görüşmesi sonrasında açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Libya için Muhtemel bir ateşkesin modalitelerini içeren taslak bir metin ortaya çıkardık" dedi.

Çavuşoğlu, Hafter tarafının oluşturulan taslak metni incelemek için yarın sabaha kadar süre istediğini söyledi.

Libya'daki ateşkesin sağlanması için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu Rusya'da bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çavuşoğlu, Libya'da barış ve istikrarı sağlama çabaları kapsamında Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirdikleri görüşmelerden sonra Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile açıklama yaptı.

Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Çalışmalar sonucunda Libya'da anlaşmaya yönelik bir taslak metin ortaya çıktı. Sarraj ve Meşri, bu metni imzalayarak bize, Türkiye tarafına teslim ettiler. Yine Lavrov’un söylediği gibi Hafter tarafıysa, yarın sabaha kadar süre istedi. Yarın sabah Hafter tarafı da bu metni imzalarsa daha önce girişimimiz sonucunda, iki başkanın çağrısı sonucunda sözlü olarak ateşkese uyacaklarını ilan eden Sarraj ve Hafter tarafları, yazılı şekilde taahhütlerini yerine getireceklerdir.

Çavuşoğlu Libya'daki ateşkesin devamı ve sürecin hızlanması için Türkiye ve Rusya’nın birlikte çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

Çavuşoğlu ayrıca metni imzalayan Serrac ve Mişri'ye teşekkür etti.

"Taraflar olumlu bakıyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Libya’da ateşkesi öngören anlaşma üzerinde ilerleme kaydedildiğini belirterek “Umarız onlardan da (Hafter) olumlu bir karar çıkacak” dedi. 

Lavrov, başkent Moskova’da Türk, Rus heyetler ile Libya’daki taraflar arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Türk ve Rus heyetlerin desteğiyle Libya taraflarının Moskova’da uzun süren istişareler gerçekleştirdiklerini anlatan Lavrov, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapılan çağrıyla pazar günü saat 00.00’da devreye giren ateşkese yönelik konuları detaylandıran bir evrakı değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Söz konusu taslak metnin son halinin, Moskova’da gerçekleştirilen görüşmede ele alındığını belirten Lavrov, “Belge üzerinde ciddi istişareler yapıldı ve bir ilerleme sağlandığını söyleyebiliriz. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri bu belgeyi imzaladılar” dedi. 

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin başındaki Halife Hafter ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih’in de belgeye olumlu yaklaştıklarını kaydeden Lavrov, “Ancak yarın sabaha kadar ilave süre istediler. Umarız onlardan da olumlu bir karar çıkacak. Türk ve Rus tarafları, şu anda istişare edilen anlaşmaların uygulanması için onlara gerekli desteği sağlamaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU