Neo-Naziler, Slovakya'da sandıktan ikinci sırada çıkmaya hazırlanıyor

Slovakya Bizim Halk Partisi (LSNS) nefretini Yahudilere, Müslümanlara, çingenelere odaklıyor ve Slovakya'nın Nazilere bağlı eski devletini saygıyla anıyor

Marian Kotleba, 2019'da Bratislava'da Slovakya Yüksek Mahkemesi'nin partisini yasaklayıp yasaklamayacağına ilişkin duruşmada (AFP)

Gelecek ay yapılacak seçimlerde neo-Naziler için büyük yükseliş öngören anketlere göre, Slovakya aşırı sağın etkisi altına giren en yeni Avrupa ülkesi olmaya hazırlanıyor.

 2016'da seçimleri beşinci sırada tamamlayan LSNS, aralık başından bu yana anketlerde sağlam bir ikincilik elde ediyor. Genel seçimin bu yıl 29 Şubat'ta yapılması planlanıyor. 

Partinin politikaları arasında hayali "çingene terörüne" karşı savaşmak için milis kuvvetleri kurmak, zorunlu askerliği yeniden yürürlüğe koymak ve II. Dünya Savaşı esnasında kurulan Nazilere bağlı Slovak devletini anmak bulunuyor.

Parti lideri Marian Kotleba, Slovakya'da yaşayan Yahudilerin "doğaları gereği Slovak olan her şeyden rahatsız olduğunu" ve "Slovak topraklarında sadece ulusun merhameti sayesinde yaşadıklarını" söylemişti.

Parti programı, "göçmen Müslüman akınını" durdurmak için Slovakya'nın sınırlarını kapatma sözü veriyor, ülkenin sınırlarını açmakla "ulusal intihar" gerçekleştirdiğini ve Avrupa Birliği (AB) üyeliği nedeniyle ülkenin "artık bağımsız ve egemen bir devlet" olmadığını söylüyor.

Geçen yıl nisanda Slovakya Yüksek Mahkemesi, savcının partinin Slovakya anayasasına aykırı şekilde "faşist eğilimlere sahip aşırılık yanlısı bir parti" olduğu için açtığı kapatma davasını reddetmişti. 

Mahkeme, partiyi kapatmak için hiçbir gerekçe olmadığını çünkü demokrasinin partinin varlığı nedeniyle tehlikeye girmediğini söylemişti.

Mahkeme Başkanı Jana Zemkova o dönem, "Bir parti ancak demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne karşı savaşırsa kapatılabilir, ama bu davada böyle bir kanıt mevcut değil" demişti.

Mahkemenin bu hamleyi reddetmekten başka seçeneği yoktu.

Ancak Adalet Bakanı Gabor Gal şunları söylemişti:

LSNS faşist bir parti. Faşizmin Slovakya'da yeri yok.

LSNS'ye hiç zarar vermemiş gibi görünen davanın kararının ardından parti lideri Kotleba, "Bugünden sonra partimize oy verirken korkmaya gerek yok" demişti.

 

 

Parti son yıllarda ayrıca, siyasetçilerini yarı askeri üniformadan takım elbiseye geçirerek imajını modernize etmeye çalışmıştı. Parti liderleri de nefret söylemlerinin odağını Yahudilerin ötesinde çingenelere ve Müslümanlara genişletmişti.

Partinin nispeten düzen dışı konumu, sözümona yolsuzluk karşıtı duruşu, refah ve sağlık hizmetlerine para harcama sözü de destek kazanmasına yardımcı oldu. 

Slovakya'nın siyasi görünümü epey parçalı. Anket şirketi AKO'nun 7-9 Ocak'ta yaptığı son ankette sol popülist Smer Partisi yüzde 18, neo-Nazi LSNS yüzde 12, liberal ittifaksa yüzde 9 oranında oy aldı.

AB yanlısı muhafazakar Sıradan İnsanlar Partisi ve bir diğer sağ popülist parti Sme Rodina yüzde 8'er oyla dördüncü sırada yer alıyor. Liberter parti SaS ankette yüzde 7 oy alırken sağcı milliyetçi parti SNS yüzde 6 aldı. Merkez sağdaki Hristiyan Demokrat Parti de yüzde 6 oy aldı.

Baraj sistemi nedeniyle partilerin mecliste koltuk alabilmek için oyların en az yüzde 5'ini kazanması gerekiyor. Mevcut hükümetin parlamentodaki çoğunluğu kaybetmesi bekleniyor, ancak yeni hükümeti kimin kuracağı belli değil.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU