Kürt Dili ve Kültür Ağı'ndan, "Kürt dilinin gelişim ve korunmasına destek verin" çağrısı

Diyarbakır’da iki günlük çalıştayın ardından bir bildiri yayınlayan Kürt Dil ve Kültür Ağı, yıllardır asimilasyon politikaları kıskacında olan Kürtçe'nin korunması ve geliştirilmesi için seferberlik başlattıklarını duyurdu

Kürt Dili ve Kültür Ağı çalıştayı / Fotoğraf: Twitter

Dil ve Kültürler Ağı, yol haritasını belirlemek amacıyla 11 ve 12 Ocak'ta Diyarbakır’da, aralarında; yazar, akademisyen, eğitimci, yayıncı, iş insanları, kadın dernekleri ve kültür sanat kurumu üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 300 kişinin katılımıyla dil çalıştayı düzenledi.

İki günlük etkinliğin ardından çalıştayın sonuç bildirgesi yayımlandı. 

28 kişiden oluşan sekreteryanın katıldığı basın toplantısında sonuç bildirgesini okuyan Bawer Berşev, Türkiye’de yıllardır sürdürülen sistematik asimilasyon politikalarının Kürtçe'nin geleceği üzerinde ciddi tehlikeler yarattığını söyledi. 

“Kürtçe için somut adımlar atılacak”

Asimilasyon tehdidine karşı yapılan çalışmaların yeterli olmadığı tespitiyle yola çıktıklarını belirten Berşev, bu tehlikenin ortadan kaldırılması için güçlü bir birliktelik ile planlı uzun süreli bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalıştayda 12 tematik masanın farklı konularda raporlar hazırlayıp sunduğunu ifade eden Berşev, bu raporlarda önemli tespitlerin yer aldığını, Kürt dili ve kültürünün karşılaştığı sorunların açılması ve geliştirilmesi için çeşitli önerilerin ele alındığını belirtti.  

“Kürt dili ve kültürünün korunup geliştirilmesi için 2020 yılının Baba Tahir Hemedani yılı olmasına ve seferberlik temelinde Kürtçe için somut adımlar atılmasına karar verildi” diyen Berşev, devamında şunları söyledi:

Bu nedenle Kürt dili ve kültürü hakkında ve bu konuda çalışan kurumların desteklenmesi amacıyla çeşitli konferans, panel, sempozyum, çalıştay ve toplantılar yapılmasına karar verildi. Bu çerçevede 21 Şubat, 8 Mart, 21 Mart ve 15 Mayıs gibi özel günlerde farklı etkinlikler düzenlenmesi kararlaştırıldı.

“Herkes asimilasyon politikalarına karşı çalışmalara destek vermeli”

Tüm sivil toplum kuruluşlarına, Kürt dili ve kültürü için düzenlenen çalışmalara güç katmaları çağrısında bulunan Berşev, “Tüm siyasi partileri, siyaset dillerini Kürtçe’ye çevirme, asimilasyon politikalarına karşı çalışmalarını ana dilde yapma, Kürt dilinin gelişip korunması çabalarına destek verme çağrısında bulunuyoruz. Aynı şekilde halkımıza da dillerine sahip çıkmaları ve Kürt dilinin gelişip korunması çabalarına destek vermeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU