Tüm dünyada mega projeleri finanse eden Çin'in stratejik noktaları diplomatik harcamalarla kontrol stratejisi

ABD’li araştırma ekibinin hazırladığı verilerle Çin’in finanse ettiği mega projelerin haritası çıkarıldı

Özellikle Afrika'ya ve Güney Asya'ya verilen krediler önemli projelerin finansmanında kullanılıyor (Visual Capitalist)

ABD’li araştırma enstitüsü W&M Global Research Institute, 2000-2017 yıllarında Çin’in finansal olarak desteklediği projelerin haritasını çıkardı. Haritaya göre Çin’in özellikle Afrika ve Güney Asya’da etkisini artırmaya yönelik girişimlerde bulunduğu belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Visual Capitalist’in hazırladığı infografiğe göre Çin’in, Rus petrol şirketlerine 20 yıl boyunca yıllık 15 milyon ton petrol karşılığında 25 milyar dolar (yaklaşık 146 milyar TL) kredi açtığı görülüyor. Öte yandan Çin Endüstri ve Ticaret Bankası’nın (ICBC) konut projesinin gerçekleştirilmesi için Venezuelalı petrol şirketine 4 milyar dolar (yaklaşık 24 milyar TL) kredi verdiği belirtiliyor. 

Ayrıca Çin Exim Bank’ın Güneydoğu Asya’yla Çin’i bağlayan Kunming-Vientiane yüksek hızlı tren projesine 7,2 milyar dolar (yaklaşık 42 milyar TL) finansman sağladığı ve buna ek olarak Exim Bank’ın Kamboçyalı şirkete petrol rafinerisi inşa etmesi için verilen kredinin 1,7 milyar dolar (yaklaşık 10 milyar TL) genişletildiği anlaşılıyor. 

Öte yandan Çin’in dünyada çatışmaların yaşandığı sıcak noktalara üç önemli diplomatik harcama yaptığı belirtiliyor. Bunlar Pakistan, Etiyopya ve Sri Lanka.

 

cpec.jpg
Çin, Bir Kuşak Bir Yol projesi kapsamında Pakistan' önemli yatırımlar yaptı (CPEC)

 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping 2015’te Pakistan’ın başkenti İslamabad’ı ziyaret ederek Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nu (CPEC) duyurarak 46 milyar dolarlık (yaklaşık 270 milyar TL) yatırımın Pakistan’ın ulaşım sistemi ve enerji nakil şebekesi için kullanılacağını açıklamıştı. Nick Routley imzalı haberde CPEC’in iki ülke arasındaki stratejik ilişkiyi pekiştirmek amacıyla tasarlandığı ve Çin’in Bir Kuşak, Bir Yol projesinin parçası olduğu aktarıldı.

Çin’in finanse ettiği en büyük projelerden biri de Karaçi’deki nükleer santral projesiydi. Bu devasa enerji üretim projesi finansal açıdan temel olarak Exim Bank tarafından desteklenmişti. 

 

chinese-loans-to-africa.jpg
Çin'in Afrika'ya yaptığı yatırımların artışını gösteren grafik (SAIS China Africa Research Initiative)

 

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya da Afrika Birliği genel merkezinin inşası için 2012’de 200 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 172 milyon TL) verilmişti. Bunun dışında Etiyopya’nın da Çin yatırımlarının altyapısal açıdan dönüştürdüğü ülkelerden biri olduğu belirtildi. 

Çin ciddi derecede dış borcu olan Sri Lanka’ya da 2000-2017 yıllarında 12 milyar dolar (yaklaşık 70 milyar TL) kredi açtı. İki ülke arasındaki ilişkilerin sembolü olan ve 2011’de tamamlanan Hambantota Limanı projesi Pekin hükümeti tarafından finanse edilmiş ve projenin yapımında temel olarak Çinli işçiler istihdam edilmişti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU