Türkiye en çok Putin'e güveniyor, hem ABD hem Çin hakkında olumsuz düşünüyor

Pew Araştırma Merkezi'nin dünya liderlerine yönelik güven araştırmasına göre, Türkiye'de en çok güvenilen dünya lideri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olurken listenin son sırasında ABD Başkanı Donald Trump yer aldı

Fotoğraf: Wikimedia

ABD merkezli düşünce kuruluşu Pew Research Center dünya liderleri ve ülkelerin birbirine duyduğu güven ile ilgili uluslararası bir araştırma yayımladı.

33 ülkede yürütülen araştırma 18 Mayıs 2019 - 2 Ekim 2019 tarihleri arasında 39 bin 923 kişi ile yüz yüze görüşme ile gerçekleştirildi.

Çalışmada genel ortalamaya bakıldığında ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping hakkında olumsuz bakışı açısı dikkat çekti. 

Türkiye, Lübnan, Tunus ve Meksika'da yaşayanların Çin algısı ABD'den daha olumlu. 

Bununla birlikte Türkiye, Fransa, İsveç, Hollanda ve Almanya ile birlikte hem ABD hem Çin hakkında genel olarak olumsuz düşüncelere sahip. 

Araştırmada farklı ülkelerden katılımcıların da, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e olan güveni sorgulandı.  

Araştırmada dikkat çekici olan beş liderin hiçbirinin ortalama uluslararası puan olarak kabul edilen yüzde 50'yi geçememesi oldu. 

En yüksek puanı yüzde 46 ile Merkel alırken, en az güvenilen yüzde 28 ile Şi Cinping oldu. 

Bir başka deyişle dünyada en çok güvenilen lider Merkel. 

Türkiye’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dünyada doğru işler yaptığına güvenenlerin oranı yüzde 35'i bulurken, söz konusu oran ABD Başkanı Donald Trump için yüzde 11’e kadar iniyor.

Türkiye'nin hangi lidere güvenildiği noktasında ilk beşin sıralaması ise şöyle: 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin : %35 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping: %29

Almanya Şönselyesi Angela Merkel: %24

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: %14

ABD Başkanı Donald Trump: %11

 

Independent Türkçe, Pew Araştırma Merkezi

DAHA FAZLA HABER OKU