Yeni Brexit anketi: Birleşik Krallık halkı AB'de kalmak istiyor

AB'de kalmayı destekleyenlerin oranı yüzde 48'e karşılık yüzde 52'yle hayli sembolik

2016'da gerçekleştirilen Brexit referandumunda AB'de kalma yönünde oy kullananlar yüzde 48'ken, ayrılma yönünde oy kullananlar yüzde 52'ydi (Reuters)

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ülkeyi Avrupa Birliği'nden (AB) çıkarmaya hazırlanırken gerçekleştirilen yeni bir ankete katılanların çoğunluğu AB'de kalma yönünde oy kullandı.

BMG araştırma şirketinin The Independent için yaptığı anket 31 Ocak'ta gerçekleşecek Brexit Günü'ne 3 haftadan az zaman kalmışken seçmenlerin tercihinin hayli sembolik bir oranla bölündüğünü ortaya koydu. Araştırmaya katılanlar, 2016 referandumunun tersi bir sonuçla yüzde 52'ye karşı yüzde 48'lik oranla AB'de kalma yönünde oy kullandı.

Anket katılımcıları ayrıca Brexit'in gelecek iki yılda ekonomi, Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), BK'nın birliği ve Britanya'nın dünyadaki konumu için kötü olacağını düşünüyor. Neredeyse 10 kişiden üçü (yüzde 29) AB'den ayrılmanın sonucunda kişisel olarak kötü etkileneceğini düşünürken yalnızca yüzde 15'lik kesim maddi durumunun iyileşmesini bekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her 10 kişiden 4'ünden fazlası gelecek 10 yıl içinde AB'yle yeniden birleşmek üzere bir oylama şansı olmasını istiyor. Katılımcıların yüzde 18'i ikinci bir referandumun bir yıl içinde, yüzde 15'i gelecek bir ila 5 yılda ve yüzde 9'uysa gelecek 6 ila 10 yılda yapılması gerektiğini söylüyor. Yüzde 10'luk kesim yeni bir referandumun 11 yıl veya daha uzun bir süre gerçekleşmemesi gerektiğini ve katılımcıların yüzde 28'i yeni bir referandumun hiç yapılmaması gerektiğini düşünürken, yüzde 20'lik kesim kararsız kaldı.

BK'nın AB'den 2020'nin sonuna kadar bir ticaret anlaşması olmadan ayrılmasına yönelik ilgi bu seçeneğe verilen sadece yüzde 11'lik destekle düşük kalırken, yüzde 39 gelecekteki ticaret ilişkileri için bir anlaşmaya varılmasını tercih ediyor ve katılımcıların yüzde 27'si ortak tek bir pazar üyeliğinin sürmesini istiyor.

BK başbakanı kısa bir zaman dilimi içinde Brüksel'le Kanada tarzı serbest ticaret anlaşması oluşturmaya çalışsa da son tarihi uzatmaktansa bir anlaşma olmadan ayrılacağına söz vermişti.

12 Aralık'ta gerçekleşen seçimde 80 koltuk fazlayla çoğunluğu kazanan Başbakan Johnson'a, seçim kampanyasındaki "Brexit'i tamamlama" vaadini yerine getirmesi için yetki verilmişti.

Ancak BK'nın oy çoğunluğuna dayanan seçim sisteminde beklenmedik gelişmeler yaşandı. Britanya seçmenlerinin büyük kısmı 1 milyonu aşan bir farkla, yeni bir oylama yapılmaksızın ayrılığı savunan partiler yerine ikinci bir AB referandumu için çağrı yapan partileri destekledi.

BMG'nin anketi, AB'de kalmayı isteyen istikrarlı bir çoğunluğu ortaya koyan, geçmişi iki yıla uzanan bir dizi anaakım anketin sonuncusu.

 

 

Brexit'in gelecek bir veya 2 yıl içinde etkisinin ne olacağı sorulduğunda yaklaşık yüzde 52'lik bir kesim İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'nın birliğinin zayıflayacağını söylerken sadece yüzde 13 bunun aksine güçleneceklerini ifade etti.

Yüzde 45'lik bir dilim BK ekonomisinin zarar göreceğini beklerken katılımcıların yüzde 29'u tersine, ekonominin gelişeceğini öngörüyor. Yüzde 39 BK'nın dünyadaki itibarının azalacağını ifade ederken buna karşın yüzde 28'lik bir kesim yükseleceğini söyledi.

Katılımcıların yüzde 29'u kişisel mali durumlarının zarar göreceğini öngörürken yüzde 15 ekonomik durumlarının gelişmesini bekliyor. Anket katılımcılarının yüzde 38'i gelecek birkaç yıl içinde Brexit'in Ulusal Sağlık Sistemi'ni (NHS) kötü etkileneceğini söylerken buna karşın yüzde 25 faydalı olacağını düşünüyor.

BMG sorularını 8-10 Ocak tarihlerinde bin 508 Britanyalı yetişkine yöneltti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU