NBC: Süleymani suikastına İsrail istihbaratı da yardım etti

Operasyonun detaylarını paylaşan ABD'li kanal, dünyanın konuştuğu saldırının arka planıyla ilgili iddialarda bulundu

Kasım Süleymani'nin öldürülmesine dair Amerikan basınında yeni iddialar ortaya atıldı (AA)

Amerikan NBC kanalı, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü operasyonla ilgili bilgi sahibi iki kaynağa ve ABD’li bazı yetkililere dayandırdığı haberinde saldırıya İsrail istihbaratının da yardım ettiğini öne sürdü.

“Havalimanı muhbirleri, tepelerde dolaşan insansız hava araçları: ABD Süleymani’yi nasıl öldürdü?” başlıklı haberde, “Suriye’nin başkenti Şam’daki havalimanında muhbirlerden aldığı gizli bilgileri kuşanan CIA, İranlı General Kasım Süleymani’yi taşıyan ve Bağdat’a gitmek üzere havalanan uçağı tam olarak biliyordu. İsrail’den gelen istihbarat, ayrıntıların doğrulanmasına yardım etti” ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, “(Suriye merkezli) Cham Wings Havayolları’na ait A320 uçağı iniş yaptığında, ABD’nin askeri personelinin bulunduğu Irak’ın başlıca havalimanındaki Amerikalı ajanlar (Süleymani’nin) nerede olduğunu tam olarak doğruladı. Tamamen ABD ordusunun kontrolündeki Irak hava sahasında hiçbir zorluk yaşamayacaklarından emin üç Amerikan insansız hava aracı tepede pozisyon aldı. Her biri 4 adet cehennem ateşi (Hellfire) füzesi taşıyordu” bilgisi paylaşıldı.

Süleymani ve beraberindekilerin bindikleri araçlardan adım adım takip edilmesine ve ardından füzelerin ateşlenmesine dair ayrıntıları paylaşan NBC, "Katar'daki ABD komutanlığından yürütüldüğünü" aktardığı operasyonu CIA Direktörü Gina Haspe’in teşkilatın Virginia’daki üssünde, ABD Savunma Bakanı Mark Esper’inse bir başka yerden izlediğini, o sıralarda Başkan Donald Trump’ın Florida’da olduğunu aktardı.

Time of Israel gazetesi geçen günlerde yer verdiği bir haberde, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 3 Ocak cuma gününün ilk saatlerinde gerçekleşen saldırıdan bir gün sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla görüştüğünü ve Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, “Netanyahu’yla konuştuk ve İran’ın bölgeye zararlı etkisi ve tehditlerine karşılık vermenin önemini vurguladık” ifadelerini kullandığını belirtmişti.

İsrail televizyonlarıysa, saldırı öncesi Pompeo'nun ABD’nin Süleymani’yi öldürme planıyla ilgili Netanyahu’yu bilgilendirdiğine inanıldığını iddia etmişti.

 

 

Time of Israel, “İsrail istihbaratının suikasta katkısı olduğuna” dair NBC'den aktardığı bugünkü haberinseyse, saldırı öncesine dair şunların yaşandığını yazdı:

Pompeo, görünüşe bakılırsa, Irak’taki ABD Büyükelçiliği’ne yönelik saldırının ardından İran’la mücadele çabalarında desteğinden ötürü İsrail’e teşekkür etmek üzere 1 Ocak’ta Netanyahu’yu telefonla aradı. Ertesi sabah Atina’ya hareketi öncesi Netanyahu, bölgede “çok çok çarpıcı şeylerin yaşanmakta olduğunu” üstü kapalı söyledi. Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bölgemizin fırtınalı bir yer olduğunu biliyoruz: Orada çok çok çarpıcı şeyler yaşanmakta. Tetikteyiz ve durumu takip ediyoruz. Dün öğleden sonra yaptığımız sohbet de dahil büyük dostumuz ABD’yle sürekli irtibat halindeyiz.

İsrail gazetesi, Netanyahu’nun bu açıklamalarından saatler sonra Süleymani ve üst düzey diğer İranlı komutanların yanı sıra İran destekli Iraklı milislerin komutanının Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda öldürüldüğünü belirtti.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU