“Ses hızıyla gelen füze ile 180 mille kalkan yolcu uçağı karıştırılamaz. Acaba o uçakta ölmesi istenen birileri mi vardı?”

Emekli Hava Korgeneral Orhan Köse, İran’ın yolcu uçağının füze sanılarak yanlışlıkla vurulduğu açıklamasına şöyle itiraz etti: Ses hızıyla gelen füze ile 180 mille kalkan yolcu uçağı karıştırılamaz. Acaba o uçakta ölmesi istenen birileri mi vardı”

Ukrayna uçağında 176 kişi yaşamını yitirdi / Fotoğraf: AA

İran Genelkurmay Başkanlığı, yaptığı açıklamada Tahran’dan kalktıktan sonra düşen Ukrayna Hava Yolları’na ait uçağın yanlışlıkla düşürüldüğünü iddia etti.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Hacızade, hava savunma sistemleri tarafından düşürülen yolcu uçağının seyir füzesi olarak algılandığını öne sürdü.

İran’ın açıklamasına göre uçağın düşmesi hava savunmadaki görevlinin yanlış tanımlamasından kaynaklandı.

İran’dan gelen bu açıklamayı Emekli Hava Korgeneral Orhan Köse’ye sorduk.

Köse açıklamaya şüpheyle baktı.

orhan köse.jpg
Orhan Köse / Fotoğraf: Wikipedia

 

“Karıştırmış olması imkansız”

Köse İran’ın iddia ettiği Cruise seyir füzelerinin ses hızına yakın ya da üstünde uçtuklarını belirterek şu iddiada bulundu:

Oysa yeni kalkan bir yolcu uçağının hızı 170-180 deniz milidir hadi diyelim en fazla olsun 200 mil. Hava savunma operatörünün bu hızda hareket eden uçağı neredeyse ses hızında uçan bir füzeyle karıştırmış olması imkansız.

İran’ın “Uçağı biz düşürdük” itirafının bir siyasi oyun olabileceğini öne süren Köse, iddialarını şöyle sürdürdü:

İran başından beri çelişkili bilgiler veriyor. Bir uçağın düşmesinde 200 farklı neden etken olabilir. O süratteki bir füze ile yeni kalkmış bir yolcu uçağının karıştırılması imkansız. Acaba o uçakta İran’ın ölmesini istediği birileri mi vardı diye düşünmeden edemiyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU