Irak Başbakanı Abdulmehdi Erbil’de: Bölge uluslararası güçlerin çekişme alanı olmamalı

Resmi temaslarda bulunmak üzere Erbil’de bulunan Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi

Adıl Abdulmehdi - Neçirvan Barzani / Fotoğraf: KRG

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi ve beraberindeki heyeti havalimanında Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Neçirvan Barzani karşıladı. 

Heyette Irak Maliye Bakanı Fuad Hüseyin, Dışişleri Bakanı Muhammed Ali Hekim, Planlama Bakanı Nuri Dileymi, Yüksek Öğrenim Bakanı Kusay Sahil ve İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa Kazimi de bulunuyor.

Taraflar huzur ve istikrar için çaba sarf etmeli

Erbil’de bir araya gelen iki lider görüşmede Irak’ın bölgesel ve uluslararası güçlerin çekişme alanı olmaması gerektiğine vurgu yaparak tüm tarafların huzur ve istikrar için birlikte çaba sarf etmesi gerektiğine dikkat çekti.

IKB Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ABD-İran gerilimi nedeniyle Irak ve bölgede yaşanan gelişmelerin ele alındığı görüşmede, her iki taraf da Irak’ın bölgesel ve uluslararası güçlerin çekişme alanı olmaması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Adıl Abdulmehdi - Mesut Barzani
Adıl Abdulmehdi - Mesut Barzani / Fotoğraf: Twitter

 

Peşmerge, IŞİD ve terörle mücadele masaya yatırıldı 

Irak’ın diğer ülkelerle olan ilişkilerinin karşılıklı çıkarlar temelinde olduğuna dikkat çeken liderler, diğer ülkelerin de Irak’ın egemenliğine saygı duyması gerektiğini ifade etti.

Abdulmehdi ve Barzani, “teröre karşı mücadelede” uluslararası toplumun Irak ve IKB’ye yardımlarını sürdürmesinin önemine dikkat çekti. 

İki lider IŞİD’in bölgedeki faaliyetleri, Peşmerge ve Irak ordusunun ortak koordinasyonu konularında fikir alışverişinde bulundu.

IKB Başbakanı Mesrur Barzani ve eski IKB Başkanı Mesut Barzani ile de bir araya gelen Abdulmehdi’nin Erbil’den Süleymaniye’ye geçerek Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU