Trump: 35 milyar doları versinler, Irak'tan çıkalım

ABD Başkanı Donald Trump, Fox News'de Laura Ingraham'ın programında ülkesinin Ortadoğu'daki varlığı ile ilgili soruları yanıtladı

Fotoğraf: AFP

ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi'nin başkan yardımcısına düzenlediği saldırıyı Irak'ın başkenti Bağdat'ta öldürmesi, Irak siyasetinde ABD'nin askeri varlığını yeniden tartışmaya açtı. 

Dün Irak Başbakanlığı'nın ülkedeki ABD askerlerinin çekilmesi için Washington yönetiminden bir mekanizma oluşturulmasını talep etmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, FOX News'de katıldığı özel röportajda bu konuya da değindi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, konuyla ilgili soruya "Eğer parasını verirlerse niye olmasın?" yanıtı verdi. 

ABD Başkanı şunları söyledi:

Irak'ta dünyanın en pahalı havalimanı tesislerinden birini oluşturmuşuz. Eğer ayrılacaksak bize elçilikler için, inşa ettiğimiz yapılar için, yaptığımız yatırım için para ödemek zorundasınız. 35 milyar dolar para harcamışız. Bence onlar da bu parayı ödeme konusunda hemfikir olacaklardır. Yoksa biz orada kalacağız. 

Trump, Amerikan askerlerinin şimdi Irak'tan ayrılmasının "Irak'ın başına gelebilecek en kötü şey" olduğunu savunmuş, "Bir noktada biz Irak'tan çıkmak istiyoruz, sonsuza kadar orada kalacak değiliz fakat şu anda doğru zaman değil. Ayrıca bu ülkede ciddi miktarda paralar harcadık, eğer çıkacaksak onları telafi etmek isteriz. Eğer Irak, ABD askerlerini şimdi ülkeden çıkarırsa bu, Irak'ın başına gelebilecek en kötü şey olur." demişti. 

Irak meclisinin ABD askerlerinin ülkeyi terk etmesi yönündeki önergeyi onaylamasının ardından, ABD'nin Iraklı yetkililere askerlerinin çekilmesine yönelik hazırlık yaptıklarını bildirdikleri iddia edilmişti.

 

Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU