Trump, Süleymani'yle bağı olan kuruluşla yıllar önce "iş yapmış"

İran Devrim Muhafızları, yaptırımlardan kaçınmak için kurumlar ağı oluşturmuştu

Trump, Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin gerekçesinin Süleymani'nin ABD büyükelçiliklerine yönelik planladığı saldırılar olduğunu söylemişti (Reuters)

Yeniden ortaya çıkan haberlere göre, öldürülmesi ABD'yle İran arasında bir hafta boyunca tırmanan gerilimlere yol açan İranlı komutan, Donald Trump'ın bir zamanlar dolaylı olarak iş yaptığı bir kuruluşu yönetmişti.

Tümgeneral Kasım Süleymani'nin İran'ın Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün başında geçirdiği yaklaşık 20 yıl boyunca, yapı kendisini finanse etmek ve Ortadoğu ve tüm dünyadaki gizli faaliyetlerini desteklemek için yaptırımlardan kaçınan kuruluşlar ağı oluştururken oligarklarla ve onların işletmeleriyle bağlar kurdu.

2008'de, bu oligarklardan ikisi, Kamal ve Keyumars Dervişi tarafından kontrol edilen İranlı inşaat şirketi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de apartman kompleksi inşa etmek için Azerbaycanlı milyarder Ziya Mammadov'la sözleşme imzaladı. Dönemin Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Mammadov, ABD tarafından Azerbaycan standartlarında dahi “yolsuzlukta ün salmış” diye tanımlanmıştı. Azerbaycan, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2012 Yolsuzluk Endeksi'nde 139. sırada yer almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New Yorker'a göre, Dervişi'nin Azarpassillo adlı şirketi aslında Devrim Muhafızları için İran'a kara para aklayarak yaptırımlardan kaçtıkları bir paravandı.

Proje başta hiçbir yere varmadı ama 4 yıl sonra Mammadov yeni bir ortak bulunca “şehrin ve Hazar Denizi'nin muhteşem manzarasına sahip” lüks bir apartman ve kule otel olarak yeniden tasarlandı. Mammadov'un bulduğu ortaksa, The Trump Organisation'dı.

Şirket, şirketin başkanı ve CEO'su olan Trump tarafından yönetilmesine rağmen, projedeki kilit isim gelecekteki ABD Başkanı'nın kızı (ve başkanlığında üst düzey danışmanı) Ivanka'ydı. Ivanka, 2015'te Bakü dergisine otelin o yılın haziran ayında açılacağını, "devasa bir spa alanına" sahip olacağını ve otelin müdavimi olmak için sabırsızlandığını söylemişti.

Trump yönetimi, Nisan 2019'da İran ordusunun parçası olan Devrim Muhafızları'nı terör örgütü saymak için eşi görülmemiş bir adım atmıştı. Devrim Muhafızları, ABD ve diğer kuruluşların 1979 İslam Devrimi'nden bu yana İran'a uyguladığı devasa yaptırımlar kapsamında yaptırıma maruz kalan yapılardandı.

 

 

Bu yaptırımlardan bazıları, İran'ın o yıl imzaladığı nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşması uyarınca dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından kaldırılmasını önlemek için 2015'te Cumhuriyetçiler'in kontrolündeki Kongre tarafından Devrim Muhafızları'na dönük yaptırımların yasalarca teminat altına alınmasından bu yana yürürlükte.

New Yorker'a konuşan The Trump Organisation'ın avukatı Alan Garten, şirketin, Bakü projesinin Mammadov üzerinden Devrim Muhafızları'yla ilişkisi olabileceğini 2015'te öğrendiğini ama Aralık 2016'ya kadar projeden çekilmediğini söyledi.

Trump'ın, binaları için işçi ve parça tedarik etmek üzere anlaştığı firmalarla yaptığı sözleşmelere uymaması yıllardır rutinleşmişse de Garten, şirketin bu ilişkiyi öğrenir öğrenmez projeden çekilmemesinin sebebinin sözleşme yükümlülükleri olduğunu söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU