Galatasaray, yıkılışının 9. yılında Ali Sami Yen Stadı'nı unutmadı

Sarı-kırmızılı kulüp, yıkılışının 9. yılında Ali Sami Yen Stadı'ndaki hatıraları andı

Ali Sami Yen Stadı / Fotoğraf: Reuters

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray Kulübü, 1933'te başlayan ve 11 Ocak 2011'de hikayesi sona eren Ali Sami Yen Stadı'nı unutmadı.

Sarı-kırmızılı kulübün resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Hikayemiz, o zamanlar İstanbul'un dışında kabul edilen Mecidiye isimli köyde yer alan tarihi likör fabrikasının hemen sağındaki bu arazide başlamıştı" ifadelerine yer verildi.

 

 

Ali Sami Yen Stadı'nın tarihçesi

Ali Sami Yen Stadı'nın Galatasaray ile 1933'te başlayan hikayesi, 11 Ocak 2011'de Beypazarı Şekerspor maçı ile sona erdi. 

Taksim Stadı’nın yıkım kararı alınmasının ardından kulüplere yeni stadyum mekanları gösterilerek oralara yerleşmeleri istendi. 

1933'te Galatasaray Başkanı Ali Haydar Barşal'ın girişimleri ile Mecidiye Köyü'ndeki arazi Galatasaray Kulübü’ne tahsis edildi. Söz konusu arazideki ilk inşaat faaliyetleri de 1936'da başladı.

 

ASY- Galatasaray.jpeg
Fotoğraf: galatasaray.org

 

1944 yılının sonunda Mecidiyeköy Stadı faaliyete geçti. Özellikle Muhlis Peykoğlu'nun  gayretleri ile Likör Fabrikası tarafına basit bir tribün inşa edilerek aynı yıl içerisinde statta ilk kez maç oynandı. 

19 Haziran 1947’de Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü ile Galatasaray arasında imzalanan bir anlaşma ile futbol oynamaya uygun koşullara ve ortama sahip bir stat inşası konusunda anlaşmaya varılarak, arazi 30 yıl süre ile Galatasaray Spor Kulübü’ne kiralandı. 1960’lı yıllarda hızlandırılan stat inşaatı, 1964 yılına geldiğinde bitirildi. 

 

Stat faciası - galatasaray.jpeg
Fotoğraf: galatasaray.org

 

Ali Sami Yen'in açılışı: 80 yaralı 

Galatasaray Spor Kulübü’nün 1 numaralı üyesi ve kurucu başkanı olan Ali Sami Yen’in adının verildiği stadyum, uzun bir zamana yayılan inşa sürecinin sonunda 20 Aralık 1964 günü A Milli Takım'ın Bulgaristan ile oynadığı dostluk maçıyla açıldı. 

0-0 biten karşılaşmadan çok, o gün yaşanan tribün faciası gündeme damga vurdu. 

Yol tarafındaki tribünün korkukuluk demirlerinin çökmesi ve sosisçinin gaz ocağının patlamasıyla tribündekiler büyük paniğe kapıldı. Demir parmaklıklardan sarkan ve ezilen 80 kişi yaralandı. Yaralılardan Andon Hristodolis 5 Ocak 1965 günü kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 

 

Viyadük-ASY Galatasaray.jpeg
Fotoğraf: galatasaray.org

 

Ali Sami Yen Stadı, 1972 yılında Boğaziçi Köprüsü’nün yapım çalışmaları kapsamında Mecidiyeköy Viyadüğü’nün inşa çalışmaları, gerekçesiyle kapatıldı. Galatasaray Kulübü, 1980 yılında geri döndüğü Ali Sami Yen Stadı 1983-84 sezonunda yeniden kapatılacak ve 1986-87 sezonunda tekrar açılacaktı. 

 

ASY-Hell-Galatasaray.jpeg
Fotoğraf: galatasaray.org

 

İngilizler ona "Ali Sami Yen Hell" dedi

1990'larda Avrupa'da adını duyuran Galatasaray Kulübü, Manchester United maçının ardından İngilizler ona "Ali Sami Yen Hell" sıfatını uygun gördü. 

1997'de Galatasaray Kulübü, yeni stat projesini açıklandığında Türkiye için bir ilk yaşandı. Projeye göre Ali Sami Yen Stadı yıkılacak ve yerine 50 bin kişilik modern bir stat yapılacaktı. 

Bu arada iki sezon sonra yeniden açılacağı söylenen yeni Ali Sami Yen Stadı yapılana dek Galatasaray’ın maçlarını Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynaması kararlaştırıldı. 

Galatasaray, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda istediği uyumu yakalayamayınca bir sezon aranın ardından Galatasaray yeniden Ali Sami Yen'e dönmüştü.

2005-2006 sezonunun üçüncü haftasındaki Malatyaspor maçıyla Eski Açık Tribünü’nün tamamlanan inşaatı sonrasında ilk kez seyirci alınarak hizmete sokuldu. 

Ali Sami Yen Stadı, 11 Ocak 2011’de oynanan Beypazarı Şekerspor maçıyla son kez bir resmi maça ev sahipliği yaptı. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU