IŞİD’e özgeçmişini gönderen Amerikalının 20 yıl hapsi istendi

İngilizce öğretmenliği yapmak için IŞİD’e özgeçmişini gönderen, Suriye’ye de Türkiye üzerinden geçen ABD’li Warren Clark için istenen ceza belli oldu

34 yaşındaki Warren Clark, Houston Üniversitesi Siyaset Bilimi mezunu. Fotoğraf: NBC

ABD’nin Texas eyaletinde yaşayan ve yaklaşık dört yıl önce IŞİD’e özgeçmişini göndererek İngilizce öğretmeni olmayı teklif eden Warren Christopher Clark hakkında 20 yıl hapis ve 250 bin dolar para cezası talep ediliyor. 

Ocak ayının başında yakalanan Clark, “Kendini IŞİD’e ‘maddi destek’ olarak sunmak” suçlamasıyla yargılanıyor. 

Dünya kamuoyu, Warren Clark’ın hikayesini ilk kez George Washington Üniversitesi'ne bağlı Radikalleşme Programı'nın Şubat 2018’de yayınladığı “Suriye ve Irak’taki Cihatçılar” başlıklı rapor sonrası duymuştu. 

Raporda Clark’ın IŞİD’e CV göndererek iş başvurusunda bulunduğu, özgeçmişin yanı sıra niyet mektubu, e-posta adresi ve eğitim yeterliliği belgelerinin de eklendiği ifade edilmişti. Söz konusu başvuru, George Washington Üniversitesi'nin eline geçmeden önce Irak’ın Musul kentinde bir evde bulunmuştu. 

Ebu Muhammed El Ameriki mahlasıyla yazılan ve “The American” (Amerikalı) imzasını taşıyan niyet mektubunda şu ifadeler yer aldı: 

 

“Sayın Direktör, 

İslam Devleti’nde İngilizce öğretmenliği pozisyonunda iş arıyorum. ABD’de doğdum ve büyüdüm. Öğretmeyi ve diğer insanlardan öğrenmeyi her zaman sevdim. İş geçmişim genelde İngilizce ve Musul Üniversitesi’nde çalışmanın kariyerime devam etmek için harika bir yol olacağını düşünüyorum. 

Başarılı bir öğretmenin bir öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerini anlaması gerektiğine inanıyorum. Öğretmenler, bu anlayışı çocukların İngilizce algısını inşa etmesi için kullanmalı. 

Özgeçmişimden de gördüğünüz gibi eğitim alanında farklı yeteneklerim ve iş tecrübem bulunuyor ve bunun beni çok iyi bir İngilizce öğretmeni yapacağına inanıyorum. 

Uygun olduğunuz herhangi bir zamanda benimle iletişime geçebilirsiniz. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.” 

 

Türkiye üzerinden geçti 

Özgeçmişte ise Clark’ın Teksas’ta bir süre geçici öğretmenlik yaptıktan sonra Suudi Arabistan’da iki yıl İngilizce eğitimi verdiği belirtiliyor. 

 

 

The New York Times’ın haberine göre Clark, IŞİD’e katılmadan önce Haziran 2015’te Türkiye’ye geldi. 

Suriye’nin kuzeyinde bir şehirde yakalandıktan sonra NBC Televizyonu’na konuşan Warren Clark, Suriye’ye Türkiye üzerinden geçtiğini doğrulayarak şunları anlattı: 

 

“Bu grubun gerçekten ne olduğunu ve ne yaptıklarını kendim görmek istedim. İdeolojileri hakkında öğrenmek istedim. Ben bir siyaset bilimi ve küresel ekonomi mezunuyum. Siyaseti, seyahat etmeyi ve küresel olayları takip etmeyi seviyorum."

 

"Bir fark yok, ABD de infaz ediyor" 

IŞİD için hiçbir zaman savaşmadığını, yalnızca İngilizce öğretmeni olduğunu, hatta IŞİD’in gitmesine izin verdiğini söyleyen Clark şöyle devam etti: 

 

“İnsanların kafasının kesildiğini gördüm ve evet bu bir infaz. Ancak ben ABD, Teksas’ta yaşıyorum. Orada da insanları infaz etmeyi seviyorlar. Ben bir fark göremiyorum. Yalnızca kamera önünde yapmıyorlar.”

 

NBC’nin güvenlik nedeniyle hangi Suriye kentinde tutulduğunu açıklamadığı Clark, yaşadığı yeri de anlattı:

 

“Sürekli bombalanan bir yerdi. Her zaman uçurumun kenarındasınız. Gece, gündüz… Bombalar ve hava saldırıları. Zamanımın çoğunu camide geçiriyor, bombalanmamayı ümit ediyordum.” 

 

Hıristiyan bir aileden gelen üniversite mezunu 

Clark’ın yakınlarıyla da konuşan NBC’ye göre 34 yaşındaki Warren Clark, Amerikan ordusuyla bağlantıları olan, Hristiyan dindar, orta sınıf bir aileden geliyor. 

 

 

Houston Üniversitesi mezunu Clark, 2004’te Müslümanlığı tercih etti ve yeni dini hakkında İnternet’te araştırmalar yapmaya başladı. 

Radikal siteleri de ziyaret ettiği söylenen Clark, bir süre sonra sosyal medya hesaplarından Anti-Amerikan paylaşımlarda bulunmaya başladı.

DAHA FAZLA HABER OKU