Demirtaş: Toplumun ağır baskılar altında inlediği kaotik dönemin anahtarı umut ve cesarettir

Sosyal Demokrasi Vakfı’nın “İnsan Hakları Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü” Selahattin Demirtaş’a verildi. Ödülü eşi Başak Demirtaş aldı. Törene mektup gönderen Demirtaş, “Aydınlık, mavi günler yakındır” dedi

Selahattin Demirtaş'a “İnsan Hakları Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü" / Fotoğraf: MA

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından 2001 yılından beri düzenli olarak verilen “İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü” bu yıl Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a verildi. 

İstanbul Beyoğlu’nda düzenlenen törenle verilen ödül Demirtaş adına eşi Başak Demirtaş’a aldı.

Törende ilk olarak konuşan SODEV Başkanı Ertan Aksoy, ödülü Selahattin Demirtaş’a vermiş olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. 

“AİHM kararı ihlal edilerek içeride tutuluyor”

“Ülkedeki barış ve demokrasinin gelişmesi için bedel ödeyen Demirtaş’a bu ödülü vermiş olmaktan mutluluk duyuyoruz” diyen Aksoy, “Demirtaş, ‘Seni başkan yapmayacağız’ dedi. Mücadele çağrısı yaptığı o günden bu yana tüm zorluklara karşı geldi ve gelmeye devam ediyor. 3 yılı aşkın bir süredir cezaevinde alıkonuluyor. AİHM kararı ihlal edilerek içeride tutuluyor. Bu ödülü yanımızda olmaması nedeniyle kendisine veremiyoruz. Vekaleten eşi Başak Demirtaş’a vereceğiz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ödülü alan Başak Demirtaş, Selahattin Demirtaş’ın yüreğiyle sevenleriyle birlikte olduğunu belirterek, cezaevinden ödül törenine gönderilen mektubunu okudu.

Demirtaş’ın ödül töreni için gönderdiği mektupta öne çıkan başlıklar şöyle:

“Merhaba arkadaşlar, Yazar Ali Gür Tavanarası adlı romanında ‘Yalnızlık tek başına kalmak değildir. Hayal edildiğini, özlendiğini bildiğin sürece hasret çekersin sadece, yalnızlık değil’ diye yazmıştı. Ben de sizler gibi milyonlarca dostum sayesinde hasret çekiyorum sadece, yalnızlık değil. Ve bu hasretin olanca sıcaklığıyla selamlıyorum hepinizi.

Toplum açlık, savaş ve yoksulluk ile terbiye edilmeye çalışılırken oturup seyredemeyiz

Merhaba güzel insanlar, güzel dostlarım. SODEV’in bu yılki ödülü bana layık görmesi, şahsıma yönelik çok değerli bir desteğin, dayanışmanın ötesinde anlamlar taşıyor. Toplumun tamamının adeta bir cenderede ağır baskılar altında inlediği böylesi kaotik dönemlerin anahtar kelimeleri ‘umut’ ve ‘cesaret’tir. Umudu ve cesareti boş hayaller ve kof kabadayılıktan ayıran şey ise bu kavramların içini doldurmaya dönük pratiklerdir, yani eyleme iradesi ve gücüdür.
Üyesi olduğumuz toplum; açlık, yoksulluk, adaletsizlik, savaş, işkence politikalarıyla terbiye edilmeye çalışılırken, korku ve karamsarlık yaygın ve kronik bir ruh haline dönüşürken hiçbirimiz oturup durumu seyredemeyiz.

Ben tüm kalbimle demokratik birliğe inanıyor, başaracağımıza dair büyük bir umut besliyorum. Bunun için de ben dahil tüm arkadaşlarım elimizden gele gayreti göstermeye, inisiyatif almaya devam edeceğiz. Lütfen umudunuzu ve cesaretinizi yitirmeyin. Çünkü umut, zifiri karanlıkta bile görebilme yeteneğidir. Çünkü cesaret, zifiri karanlığı aydınlatabilme becerisidir.

Sarayla saltanatlar çökecek

Şundan emin olun ki aydınlık, mavi günler yakındır. Sadi Şirazi’nin dediği gibi, ‘Sarayına çürük temeller atanlar, onu henüz yaparken yıkmış olurlar.’ Güzel bir geleceğin çok yakın olduğuna inanıyorum. Sarayla saltanatlar çökecek elbet. Biz sonrasına da hazırlıklı olalım. 

Bu duygu ve düşüncelerle sizlere seslenirken ödül jürisinin değerli üyeleri başta olmak üzere SODEV kurucularına ve yöneticilerine, sevgili Başkan Ertan Aksoy’a demokrasi, insan hakları ve barış mücadelesindeki emeklerinden dolayı şükranlarımı sunarken, ödüle beni layık gördükleri için de ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bu zorlu ama güzel yolculukta hepimizin yolu açık olsun diyor, sizlere yürek dolusu selam ve sevgilerini gönderiyorum. Özgürlükte buluşmak dileğiyle. Selahattin Demirtaş Edirne Cezaevi.”

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU