Çin'in 80 milyonluk Jiangsu eyaletinde sadece 17 yoksul kaldı: Ne tesadüf onlardan biri benim

"Bu eyalette hiç işsiz yok mu? Ya dilenci?"

Bir işçi Çin'in en zengin ve en kalabalık eyaletleri arasında yer alan Jiangsu'da yeni bir hızlı treni kontrol ediyor (AFP)

Çin'in Jiangsu eyaleti, 80 milyon vatandaşından sadece 17'sinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını iddia edince internette alay konusu oldu.

Jiangsu, ülkenin en zengin eyaletlerinden biri ve en kalabalık ikincisi. Eyalet, aşırı yoksulluğu 6 bin yuan'ın (yaklaşık 5 bin TL) altında hane halkı geliri olarak tanımlıyor. Bu, Dünya Bankası'nın günde 1,90 dolar (yaklaşık 11 TL) tanımından yaklaşık 50 sent (yaklaşık 3 TL) daha fazla.

Devlete bağlı medya kuruluşu bu hafta yerel bir yetkilinin sözlerine yer verdi. Yetkili, rakamların dalgalanabilmesine karşın 31 Aralık 2019 itibarıyla eyalette yoksulluk sınırının altında sadece 6 haneden 17 kişi olduğunu söyledi.

Çin'in Twitter benzeri sosyal medya sitesi Sina Weibo kullanıcıları, Jiangsu'yu 2020'ye Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ülke çapında aşırı yoksulluğu ortadan kaldırma hedefini hemen hemen gerçekleştiren ilk eyalet yapacak bu resmi rakamları sorgulamakta gecikmedi.

“Jiangsu'da sadece 17 kişi yoksul” diye tercüme edilebilecek etiketler, salı gecesi sansürlenip sıralamadan çıkarılana kadar Weibo gündeminde en üst sıralardaydı.

South China Morning Post'a göre, Jiangsu'dan olduğunu iddia eden birinin eleştirisi şöyleydi:

Ne tesadüf ki ben de bu 17 kişiden biriyim.

Bir diğeriyse şöyle yazdı:

İnanmıyorum. "Bu eyalette hiç işsiz yok mu? Ya dilenci?

Görevlinin sözlerinin ve sansürün ilk ortaya çıktıkları Yangtze Evening Post'un internet sitesinden kaldırılmasına rağmen, tepki alışılmadık biçimde devlet medyası tarafından kabul edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komünist Parti'nin İngilizce yayın yapan propaganda kolu China Daily, Jiangsu'nun verdiği rakamların “sosyal medyayı ısıttığını” belirten bir haber yayımladı.

Devlet güdümündeki People's Daily gazetesinin parçası olan Global Times, internet kullanıcılarını istatistikleri "sorgulayanlar” ve “şüphecileri eleştiren internet kullanıcıları” diye alıntıladı.

Öyle görünüyor ki devlet medyasının tartışmayı kabul etmeye yönelik bu nadir adımı atmasının sebebi Jiangsu'nun iddia ettiği başarıya daha fazla dikkat çekmek ve şüphecilerin “maskesini düşürmek”. Global Times, bir yetkilinin Çin'de 6 bin yuanın “kolay ulaşılabilir” olduğu ve “yoksulluğu hafifletme çalışanlarının” verilerin doğruluğunu sağlamak için titiz kayıtlar tuttuğuna dair sözlerine yer verdi.

Jiangsu'nun ifade ettiği rakamların doğru olup olmadığını teyit edecek bağımsız bir kaynak olmasa da Şi'nin daha geniş, ülke çapındaki hedefini eleştirenler mevcut. Singapur Ulusal Üniversitesi Doğu Asya Enstitüsü Direktörü Cang Yongnian, bunun “tembel” kişilere sırf onları yoksulluk sınırının üzerinde göstermek için devlet yardımları yapılmasına yol açtığını söyledi.

Ve diğerleri, Çin'in bu tür ölçütler için artık orta gelirli bir ülke sayılması, yani günde 1,90 dolarlık değil, 3,20 dolarlık (yaklaşık 19 TL) Dünya Bankası standardına bağlı olması gerektiğini öne sürüyor. Eğer durum böyle olsaydı 30 milyondan fazla kişi yoksul sayılacaktı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU