İran, düşürdüğü yolcu uçağının kara kutusunu Fransa’ya gönderecek

Ukrayna yolcu uçağını yanlışlıkla düşürdüğünü kabul eden İran, uçağa ait kara kutuyu incelenmek üzere Fransa’ya gönderme kararı aldı. İtirafın ardından açıklama yapan Ukrayna ise sorumluların cezalandırılmasını istedi

Fotoğraf: AA

İran'ın Ukrayna uçağını insani hata sonucu düşürdüklerini itiraf etmesinin ardından bu ülkeden kritik bir adım daha geldi

İran, düşürülen uçağın kara kutusunu incelenmek üzere Fransa’ya gönderme kararı aldı.

İran Genelkurmay Başkanlığı’nın Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının "hassas askeri bir noktanın" üzerinden geçerken "insani hata" sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü açıklamasında Ukrayna’dan da tepki gecikmedi.

Ukrayna, sorumluluların cezalandırılmasını istedi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, "İran'dan diplomatik kanallar yoluyla resmi özür, tazminat bekliyor ve sorumluların ceza almasını istiyoruz" diyerek şöyle konuştu:

Uluslararası düzeyde oluşturulan komisyon çalışmalarını bitirmeden İran yönetimi tarafından uçağımızın kendileri tarafından düşürüldüğünün itirafı geldi. İran'ın tam ve açık yönlü bir soruşturmaya hazır olmalarını, suçluların bedelini ödemesini, cenazeleri bize teslim etmelerini, tazminat ödemelerini ve resmi yollarla diplomatik bir özür dilemesini bekliyoruz. Adaletin tam olarak sağlanması için 45 uzmanımızın tam olarak yetkilendirilmesini de istiyoruz.

Ruhani: Bu kolayca kenara bırakılacak mesele değil.

Bu arada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de yaptığı açıklamada "Bu, kolayca bir kenara bırakılacak mesele değildir. Facianın nedeni ve failleriyle ilgili tahkikat devam etmeli ve bu affedilemez yanlışın sorumluları hakkında yasal işlem yapılmalıdır" diye konuştu.

DAHA FAZLA HABER OKU