Ahmet Nur Çebi, Fikret Orman'ın "Abi dediğim kişi bunları yaptı" sözünü değerlendirdi: Abi konusu şahsi bir konudur, burası Beşiktaş

Beşiktaş Başkanı Çebi, dün yapılan Genel Kurul’da eski başkan Fikret Orman’ın ibra edilmemesiyle ilgili, yönetimin hukuken gereğini yapacağını, ibra edilmemenin de dünyanın sonu olmadığını söyleyerek, "Bu durum kendinizi aklamak için şanstır" dedi

Ahmet Nur Çebi / Fotoğraf: AA

Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, Antalya kampında gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Ahmet Nur Çebi, dün gerçekleşen Futbol A.Ş. Genel Kurulu’nda eski başkan Fikret Orman’ın ibra edilmemesiyle ilgili, "Bir önceki döneminde 10 milyon TL kar eden bir şirketin bir sonraki sene 307 milyon TL zarar etmiş olmasının, ibra edilmemesi gerektiğini biliyoruz" dedi. 

"Bir yeri yönetiyorsanız basiretli olmalısınız" diyen Çebi, "Beşiktaş’ın ortağı olduğu Futbol A.Ş.’nin bu zararının irdelenmesi yönünde oy birliğiyle karar alındı. Futbol A.Ş.’nin genel kurulunda oy birliğiyle ibra edilmeme kararı çıktı. Bir camiayı temsil ediyoruz ve camianın talepleri doğrultusunda burayı yönetmek zorundayız. Camianın, genel kurulun, ibra edilmeme hususunda talebi ve baskısı olduğunu da söylemek istiyorum” açıklamasını yaptı.

"Yönetim kurulu üyelerinin imzaları olmadığını gördük"

Gerçekleşen toplantıda yönetim kurulu üyelerinin ibra edilmesi fakat Fikret Orman’ın ibra edilmemesiyle ilgili de konuşan Çebi, şu ifadeleri kullandı:

Bütün Futbol A.Ş.’nin bahsi geçen tarihler arasında yönetim kurulu kararlarına baktığınızda, Beşiktaş Futbol A.Ş’nin ana kalemi olan futbolcu transferleri ve ücretleri, kar ve zararı oluşturuyor. Bunların hiçbirisinin o günkü yönetim kurulunun önüne gelmediğini ve onların imzalarının olmadığını gördük. Alınmış olan yönetim kurulu kararlarının da önem ifade etmeyen kararlar olduğunu gördük. Buradan da yola çıkarak, bu arkadaşların atmadığı imzalardan sorumlu tutulamayacağını belirttik. Futbol A.Ş.’yi taahhüt altına sokan edimleri başkanın imzaladığını ve onun hesap vermesi gerektiğini söyledik. İbra edilmemek dünyanın sonu değildir. Eski başkanın çıkıp kendisini aklayacak bir mecrası olduğunu düşünüyorum. Bu da onun için şanstır. Kendisinin gereğini yapacağını düşünüyorum. İbra edilseniz de edilmeseniz de hukuki bir süreç var. Bu hususta soru işaretleri olduğunu ortaya koymak demektir ibra edilmemek.

“Hukuken ne gerekiyorsa yapacağız”

Fikret Orman’ın ibra edilmemesi sonrasında kendisi hakkında nasıl bir karar alınacağı sorusunu yanıtlayan Çebi, “Benim bir kararım olamaz. Mahkemenin vereceği sonuç önemlidir. Dava açma hakkı bütün Beşiktaş Genel Kurul Üyeleri’nin hakkıdır. Beşiktaş Futbol A.Ş.’nin her hissedarı dava açabilirler. Biz hukuken ne gerekiyorsa onu yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.

"TFF bize menfi ya da müspet bir cevap vermeli"

VAR konusunda yapılan müracaatla ilgili de konuşan Çebi, “Biz de herkes gibi biliyoruz ki, futbolla ilgili konuların muhakeme edileceği yer Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu’dur. Ancak tahkime gidebilmemiz için, TFF yönetim kuruluna müracaat yapacaksınız, orada alınan kararın ardından tahkime gidebiliyorsunuz. TFF’nin bizim yaptığımız müracaata menfi ya da müspet bir cevap bildirilmedi. Bunun bildirilmesini bekliyorum. Umarım ilk yönetim kurulu toplantısında cevabı verirler. Biz de alacağımız cevaba göre hareket etmek istiyoruz” dedi. 

Futbolcu ödemeleri konusunda da açıklamalarda bulunan Çebi, şunları söyledi:

7 seneden bu yana futbolcu alacakları çözülerek geldi. Bundan sonra da çözülerek gidecek. FFP kuralları gereği yapmamız gereken zorunluluklar var. Bugüne kadar Beşiktaş’ta kimsenin parası kalmadı. Çözülmemesi de çözülmeyeceği anlamına gelmez.

Futbol A.Ş.’nin başına kimin geçeceğiyle ilgili de konuşan Çebi, “Kendi aralarında oturup toplanacaklar ve karar verecekler. Benim tercihim Erdal Torunoğulları’dır. Yaşı daha büyüktür. Benim böyle bir önerim var yönetim kurulu arkadaşlarıma ama kararı kendileri alacaklardır” ifadesini kullandı.

“307 milyon borç olmasaydı, bugün belki transferi yapabilecektik”

TFF'den gelecek takım harcama limitleriyle ilgili kararı beklediklerini dile getiren Çebi, şöyle konuştu: 

TFF’nin limitleri aşan takımlara uygulayacağı cezalar ağır. Ben Beşiktaş’ı böyle bir sıkıntıya sokacak durumda olmadığımı biliyorum. Limitleri aşma durumunda bir sonraki sene alınacak cezalar ve puan silmeler, Beşiktaşıma layık görmediğim bir durum. Bizim bu konuda müracaatımız var. Gelir ve giderlerimiz göz önünde bulunduruluyor. O tarihte faizler yüzde 22’yse ve şu anda faizler yüzde 11 ise, bu indirimin gündeme alınmasını istiyoruz. Daha önce yüzde 40’a çıkarken faiz indirimi gündeme geldi, sonra kalktı. Faiz düşmesinden kaynaklı yüzde 15 transfer hakkımızı vermenizi istiyoruz dedik. Tahkim konuyu değerlendiriyor ama ne zaman sonuçlanacak. Ayın 31’inde transfer bitiyor. Az önce konuşulan konular nedeniyle Beşiktaş bu hale geldi. 307 milyon borç olmasaydı, bugün belki de ihtiyacımız olan transferleri yapacaktık. Bu durum bile sorumluların hesap vermesini gerektiren bir durum. 

“Cenk Tosun başka yere giderse çok üzülürüz”

Teknik Direktör Abdulah Avcı’yla transfer konusunda konuştuklarını da söyleyen Ahmet Nur Çebi, “Hocamla ihtiyacımız olan bölgeleri konuştuk. Ancak kendisi de içinde bulunduğumuz TFF kurallarından doğan sorunu aşamadığımız biliyor. Bu durum Beşiktaş’ın sorunuysa, bizim de sorunumuzdur dedi. Faizlerden kaynaklanan yüzde 15 hakkı kullanabilirsek 1, 2 transfer yapmaya hazırız. Şu anda hiçbir arkadaşımızın gitmesini istemiyoruz. Herhangi bir futbolcumuza şu anda bir talep yok. Bugün için böyle bir durum gündemde değil” dedi. 

Cenk Tosun’un transferde gündeme geldiğini de söyleyen Çebi, şu değerlendirmeyi yaptı: 

Cenk, Beşiktaş’ın çok sevdiği bir futbolcudur. Çok da büyük ekonomik katkısı olmuştur. Hem şampiyonluklara hem de ekonomiye sağladığı katkılar için teşekkür ederim. Satışında da ben vardım, ben planladım. Ancak TFF'nin çok ağır hareket etmesi nedeniyle, sorduğumuz soruların cevabını alamadık. Bu soruların cevabını aldığımızda Cenk başka bir yere transfer olursa çok üzülürüz. Cenk Tosun konusunda, TFF nedeniyle harekete geçemedik. Maalesef durum bu. Faizlerin düşmesi durumunda çok çok rahatlarız. 25-30 milyon TL bir rakam olduğunu tahmin ediyorum. Bu da 6 ay için iyi bir rakam ve önümüzü açar.

"Kendi şirketim olsa bu riski alırım"

Federasyonun faizler konusunda geç hareket etmesi durumunda ne yapacağı sorulan Çebi, "Bu haksızlığı nasıl yaptınız demek olabilir. Başka ne yapabiliriz ki. Daha tahkime gitme yolumuz bile açılmadı. Ben bu riski alamıyorum. Kendi şirketim olsa risk alırım ama Beşiktaş için bu riske giremem. 15-16’sında yapılacak olan bir yönetim kurulu var. Ayın 30’unda karar alırlarsa o zaman 'Siz bizi oyalıyorsunuz, diğerlerine el altından transfer yapın, biz hallediyoruz' diyerek hareket ediyorsunuz derim. Ayın 31’inde karar açıklanırsa art niyet ararım” dedi.

"Abi konusu şahsi bir konudur. Burası Beşiktaş"

Fikret Orman’ın "Abi dediğim kişi bunları yaptı" açıklamasıyla ilgili de konuşan Çebi, "Abi dediği için teşekkür ederim. Bu şahsi bir konu değildir, burası Beşiktaş. İlkeler ve vicdanımla burayı yönetmeye çalışıyorum. Kendisinden rica ediyorum, bu işi şahsileştirmeye gerek yok. Abi, Ahmet Nur Çebi ve Fikret Orman gibi konuları kenara bırakalım. Bana Beşiktaşlı olduğum için mi abi dedi bilmiyorum. Ben burayı Beşiktaş’ı yönetmeye geldim, burada duygulara yer yok. Abi konusu şahsi bir konudur ve şahsileştirmeyi de düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu? 

Beşiktaş Futbol A.Ş. Genel Kurulu, dün gerçekleştirdiği toplantıda 01.06.2018-31.05.2019 hesap dönemine ilişkin faaliyet ve işlemlerden dolayı siyah-beyazlı kulübün eski başkanı Fikret Orman'ı oy çokluğu ile ibra etmedi.  

Genel Kurul'da ibra edilmeyen Fikret Orman, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, kulüpte yaşananlar nedeniyle çok üzgün olduğunu aktararak "Aslında Türkiye’ye ay sonu dönmeyi düşünüyordum ancak ibra konusu nedeniyle 22-23 Ocak gibi gelmeyi planlıyorum. Yaşananlar çok ayıp. Açıkçası çok üzüldüm. Ağabey dediğim, hatta bana bir şey olsa ailemi bile emanet edebilecek kadar kendime yakın gördüğüm bir insanın yaptığı bu ibra işi beni çok üzdü. İstanbul’a dönünce geniş bir basın toplantısı düzenlemeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

Şirketlerinin işleri için ABD’de bulunan Fikret Orman’ın gerçekleştireceği toplantıda, 1 Haziran 2018 - 31 Mayıs 2019 döneminin yanı sıra Vodafone Park başta olmak üzere kulüpteki tüm harcamalarla ilgili kapsamlı bir bilgilendirmede bulunacağı belirtildi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU