Filistinli yetkililerden Pompeo'ya yanıt: Yerleşimler savaş suçudur

Filistinli yetkililer, "Yerleşimler savaş suçu ve yasadışı... Barış için gereken temel şartlara aykırı" diyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 18 Ekim 2019'da Kudüs'te yapılan toplantı sonrası ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yla el sıkışmıştı (Sebastian Scheiner / AFP)

Mike Pompeo, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan İsrail yerleşimlerine Washington'ın verdiği desteğin barışı ilerleteceğini söyledi. Pompeo'nun sözleri, bu görüşü "tehlikeli" olduğu gerekçesiyle reddeden Filistinli yetkililerin öfkesine yol açtı.

Kudüs'teki bir politika forum konferansına video bağlantısıyla katılan ABD Dışişleri Bakanı, Trump yönetiminin, 1967 savaşında ele geçirilen topraklardaki İsrail yerleşimlerinin "özü itibarıyla uluslararası hukuku ihlal etmediğine", aksine Filistinlilerle barışı ilerlettiğine inandığını vurguladı.

Kudüs'ten düşünce kuruluşu Kohelet Politika Forumu'nun çarşamba günü düzenlediği etkinlikte konuşan Pompeo, "Olgular bizi hakikate götürdüğünde ondan bahsetmek önemlidir. Bu yerleşimlerin özü itibarıyla uluslararası hukuku ihlal etmediğini kabul ediyoruz" dedi.

Pompeo, "Dengeli ve makul Reagan dönemi yaklaşımına dönüyoruz. Bunu yaparken İsrailliler ve Filistinliler arasındaki barışı ilerletiyoruz" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu açıklama karşısında öfkelenen Filistinli liderlerse, Pompeo'nun görüşünü "gülünç" diye niteledi.

Filistinlilerin Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs boyunca devlet kurmaya çalıştığı Batı Şeria'da yaklaşık 3 milyon Filistinli arasında 430 bin civarı yerleşimci yaşıyor.

The Independent'a konuşan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Hanan Aşravi, "Yerleşimler savaş suçu ve yasadışı. Uluslararası hukuku ihlal ediyorlar. Barış için gereken temel şartlara aykırılar" dedi.

"Buna inanmak tehlikeli bir kusur. Barışı korumak için cinayeti desteklediğinizi söylemek gibi" diye konuştu.

Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat da ABD politikasının "bölgede daha fazla kan dökülmesine ve şiddete yol açacağını" söyleyerek bu görüşü reddetti.

Erekat, "İsrail'in sömürge yerleşimleri uluslararası yasalara göre meşru değil... Gerçekleri görmezden gelmek onların var olmadığı anlamına gelmez" dedi.

ABD'nin yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olmadığı politikasındaki değişim ilk olarak kasımda açıklanmıştı. Bu hamle, herhangi bir ülkenin sivillerinin işgal altındaki topraklara aktarılmasını savaş suçu sayan ve 1949 tarihli Cenevre Sözleşmeleri'yle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali kabul eden yaygın görüşe karşı çıkmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hükümetiyle güçlü ilişkileri olan ve politika değiştirme kararlarının arkasında duran Trump yönetimi hariç birçok ülke o sıralar Pompeo'nun açıklamasını kınamıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Başsavcısı, İsrail yerleşimlerinin incelenmesi de dahil, Filistin Toprakları'nda tüm tarafların işlediği olası suçlar hakkında tam bir soruşturma başlatacağına işaret etti.

Başbakan Binyamin Netanyahu, Trump yönetiminden gelen desteğin, UCM'nin soruşturma açarak bir adım öteye geçme kararına "münasip bir yanıt" olduğunu söyledi. 

Netanyahu çarşamba günkü konferansta yaptığı açıklamada, "Yerleşimlerin statüsüne ilişkin 'Pompeo doktrini', anavatanımızda yabancı olmadığımızı tek kelimeyle beyan ediyor" demişti.

 

 

İsrailli insan hakları grupları, The Independent'a yaptıkları açıklamada, Trump'ın seçilmesinin İsrail'in yerleşim yanlısı hükümetini güçlendirdiğini ifade etti. 

Peace Now (Barış Şimdi) isimli kuruluş ekim ayında, Trump'ın göreve başlamasından bu yana yerleşimlerde onaylanan konut sayısının önceki üç yıla oranla iki kat daha fazla olduğunu kaydetmişti.

Bir diğer İsrail kuruluşu B'tselem ise bu hafta yaptığı açıklamada, İsrail'in 2019'da Doğu Kudüs'te rekor sayıda ev yıktığını bildirmişti.

Filistinliler, 2018'den bu yana uzun süredir ertelenen barış planı da dahil olmak üzere Trump yönetimini ve onların barış çabalarını boykot etmişti. Filistinliler ayrıca, Washington'ı, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyarak İsrail'in tarafını tutmakla suçlamıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU