Fransa: İran 1-2 yıl içinde atom bombasına sahip olabilir

Tahran, ABD ile yaşanan gerginlik sonrası nükleer anlaşma ile getirilen kısıtlamaların artık uygulanmayacağını açıklamıştı

Haziran ayında Tahran Bahares Meydanı'nda sergilenen füzeler / Fotoğraf: Reuters

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İran’ın 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayı ihlal etmeye devam etmesi halinde 1-2 yıl içinde atom bombasına sahip olabileceğini söyledi.

İranlıların halihazırda atom bombası elde etme şansı olmadığını ifade eden Le Drian, "Ancak Viyana anlaşmasını delmeye devam ederlerse, sanırım bir ya da iki yıl içinde nükleer silaha ulaşacaklardır" açıklamasında bulundu.

le drian Reuters.jpeg
Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian​​​​​​​ / Fotoğraf: Reuters

 

Fransız Bakan, İran ile ABD arasındaki gerginliğe yönelik salı günü yaptığı açıklamada, "İran misillemelerden vazgeçmeli, aynı zamanda (ABD ile İran arasında) müzakerelerin açılması ve İran'ın nükleer anlaşmaya geri dönmesi gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

İran, geçtiğimiz günlerde 2015'te ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya ile imzaladığı ve ABD'nin 2018'de çekildiği nükleer anlaşmanın hiçbir taahhüdünü yerine getirmeyeceğini açıklamıştı.

Tahran'da yapılan kabine toplantısı sonrası, uranyum zenginleştirme, zenginleştirme oranı, depolayabileceği zenginleştirilmiş uranyum miktarı ve araştırma çalışmalarına nükleer anlaşma ile getirilen kısıtlamaların artık uygulanmayacağı bildirilmişti.

ABD-İran gerilimi

ABD ile İran arasındaki gerilim, geçen hafta İran destekli Hizbullah Tugaylarının, ABD askerlerinin konuşlu bulunduğu Kerkük'teki K1 askeri üssüne roket saldırısı düzenlemesiyle tırmanmıştı.

Pentagon, 3 Ocak'ta, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD saldırısının intikamının alınacağını belirtmişti.

İran destekli Şii milisler, ABD askerlerinin konuşlu bulunduğu bazı üslere roket ve füzelerle saldırı düzenlemişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise İran'ın Amerikan üslerine saldırması durumunda vurmak üzere İran'a ait 52 hedefi belirlediklerini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU