“Ankara, Irak'ın üçe parçalanması konusunda oldukça endişeli”

Habertürk yazarı Sarıkaya, Türkiye’nin İran – ABD geriliminin ardından Irak’ın parçalanmasından endişe duyduğunu aktardı

Fotoğraf: Reuters

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Türkiye’nin ABD ile İran arasında yaşanan krizin ardından Irak’ın üçe parçalanması konusundan oldukça endişeli olduğunu iddia etti.

Sarıkaya, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün Türkmenlere yönelik açıklamasının ve Dışişleri Bakanı'nın dünkü Bağdat ziyaretinin gerisinde bu kaygı var…” dedi.

Erdoğan’ın "Irak Türkmenlerinin selameti de bizim için kendi vatandaşlarımızın güvenliği kadar önemlidir. Amacımız gerilimi düşürerek yeniden aklıselimi hakim kılmaktır..." sözlerini hatırlatan Sarıkaya, “Dışişleri Bakanı da dün Bağdat görüşmesinde aynı duyarlılığı kayda geçirmiş. Çünkü krizin Irak zemininde devam etmesi, ülkedeki tarafların daha fazla ayrışmasına yol açıyor” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habertürk’te “Irak'a üçe bölünme uyarısı” başlığıyla bir yazı kaleme alan Sarıkaya, "ABD askerlerine yönelik Irak Meclisi'nin aldığı karara dair, “Şii milletvekillerinin ABD askerlerini ülkeden çıkarmak için çabası, öteden beri aportta bekleyen Irak Kürdistan Yönetimi'ni memnuniyeti bol sesli heyecana itiyor. Neden de böyle bir durumda ABD ordusunun kuzeye gelmesi ve derin dondurucuya kaldırdığı 2017 referandumu sonucunu ilan etmek demek. Yani bağımsızlık kararı için en önemli araç haline dönüştü. İKYB bununla birlikte öteden beri var olan Kerkük hayalini de ‘yeterince güvenliği Bağdat sağlayamıyor’ gerekçesini ileri sürüp gerçekleştirme peşinde” değerlendirmesini yaptı.

Sarıkaya şöyle devam etti:

Irak'ı iyi bilen uzmanlar arasında yer alan ORSAM'dan Bilgay Duman dünkü sohbetimizde ABD'li senatörlerden bazılarının İKYB konusunda attığı tweetlere dikkat çekti. "Hepsi de 'Kürdistan'ın bağımsızlığının zamanı geldi' diye yazıyor. Hararetle beklentilerini ortaya koyuyor" dedi. Aslında Irak'tan çıkarılma kararı aleyhine gibi görünüyor olsa da bir yönüyle ABD'yi de memnun ediyor. Çünkü uzun yıllardır hedeflediği Kürdistan devletinin kurulmasını kolaylaştırıyor.

Ankara’nın böyle bir sonuca karşı sürdürdüğü müdahil karşı duruşunu koruduğunu savunan Sarıkaya şunları kaydetti:

Hatta Suriye'deki benzer çaba da dikkate alındığında çok daha katı... Parçalanma halinde ortaya çıkacak çatışmanın bölge ülkelerinde yaratacağı olumsuz etki de ortada. Ancak hızla içine çekildiği krizden Irak'ın çıkabilmesi şu aşamada zorluklarla dolu. Öncelikle ekonomik kriz nedeniyle başlayan protestolara direnemeyip istifasını vermiş bir hükümet var. Yenisinin kurulması mümkün olmadığı gibi böyle bir ortamda seçime gidebilme olasılığı da yok.

 

Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU