Psikiyatristlerden İran krizi uyarısı: Trump tehlikeli ve ehliyetsiz, derhal harekete geçilmeli

Akıl sağlığı uzmanlarından oluşan bir grup, Kongre'nin Başkan'ın elinden savaşa dair yetkileri alması gerektiğini belirtiyor

Uzmanlar, Trump konusunda Kongre'nin vakit kaybetmeden adım atması gerektiğini savunuyor (AFP)

Bir grup akıl sağlığı uzmanı, İran'la yaklaşık bir haftadır süregelen yüksek gerilimin ardından ABD Kongresi'ni Donald Trump'ın göreve devam etmesinin uygun olup olmadığını belirlemek adına bir değerlendirmeye tabi tutulmasını istemek için acilen harekete geçmesi gerektiği konusunda uyardı.

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu bu açıklamayı, azil soruşturmasının yarattığı stresin Trump'ın akli durumunu tehlikeli bir seviyeye çıkarmasına neden olabileceğini belirterek Kongre'yi uyarmasından bir ay sonra yaptı.

Trump'ın İran krizine dair Beyaz Saray'da yazılı basın açıklamasını sunarken kelimeleri telaffuz etmekte zorlanması ve defalarca burnunu çekmesinin hemen ardından yapılan ve The Independent tarafından temin edilen açıklamada söz konusu grup, "Bir süredir bu konuda ciddi uyarılarda bulunuyorduk. ABD Kongresi, daha fazla gecikmeksizin derhal ve etkili bir şekilde harekete geçmelidir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup, Trump'ın "psikolojik ve zihinsel açıdan hem tehlikeli hem de ehliyetsiz" olduğunu ve "yanlış bir şekilde şişirilmiş benlik imajı sorgulandığında veya övgüye yönelik duygusal ihtiyacını tatmin etmesi engellendiğinde diğerleri üzerindeki gücünü ve yetkisini geri kazanmaya çabasıyla tepki gösteren tipte biriyle tutarlılık" sergilediğini kaydetti.

Üst düzey askeri liderlerin yıllık psikolojik değerlendirmelerden geçmesi gerekirken, onların başkomutanının "buna en çok ihtiyaç duyan ve maksimum tehlike altında olan kişi" olmasına rağmen böyle bir gereklilikten muaf tutulduğuna dikkat geçek grup, Ortadoğu'daki mevcut gerilimlerin bu durumu "kritik bir dönem" haline getirdiğini dile getirirken, Amerikalıların "dengesiz, pervasız, düşüncesiz ve yıkıcı davranışlar sergileyerek akıl sağlığı açısından risk taşıyan bir kişinin yarattığı tehlikeyle baş etmek için daha fazla bekleyemeyeceğini" ifade etti.

Grup, savaş ilanı ve finanse etmeye dair anayasal yetki Kongre'de olduğu için, Kongre'nin "derhal harekete geçip savaş yapma yetkisini Trump’ın elinden alması gerektiğini" söylerken, Kongre'nin tıbbi camiada "psikolojik tehlikeleri değerlendirme ve bu tehlikelerle başa çıkma konusunda" uzmanlaşmış kimseler tarafından "kesin ve açık bilgilerle donatılmış olmasının zorunlu olduğunu" ekledi.

Açıklamada, "Kongre'yi, bir değerlendirme için olmasa da bir profil sunmak adına bize danışmaya ve akli melekesi bozuk ABD Başkanı'nda etkisi olan akıl sağlığı sorunlarını ciddiye almaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Gruptaki hiç kimse Başkan'ı şahsen incelememiş olsa da üyelerinden biri olan George Washington Üniversitesi Profesörü Dr. Richard Zinner, geçen ay The Independent'a verdiği demeçte, varsayıldığına göre psikiyatristlerin muayene etmedikleri bir kişiye teşhis koymalarını yasaklayan ve "Goldwater Kuralı" adı verilen kuralın "daha çok bir prensip ya da standart" olup bir kaide olmadığını, "çünkü Amerikan Psikiyatri Birliği'nin etik yasasının girişinin, bir psikiyatristin her şeyden önce sırasıyla hastalarına ve toplumuna, ardından meslektaşlarına ve sonrasında kendisine karşı sorumlu olmasına dayandığını" söylemişti.

 

 

Gruba başkanlık eden Yale Üniversitesi Profesörü Dr. Bandy Lee, The Independent'a yaptığı açıklamada, Trump'ın Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'ne yönelik baskına İranlı General Kasım Süleymani'yi hedef alan bir hava saldırısıyla karşılık verme kararının, kendisine önerilen seçeneklerden en aşırısını seçtiği için beklenmedik olmadığını belirtti. 

Profesör, 800'den fazla meslektaşının, azil soruşturmasının neden olduğu stresin "Trump'ı kesin surette taşkın bir öfkeye sürükleyeceğini" çünkü onun "kırılgan ve yanlış şişirilmiş benlik imajının böyle bir yaralanmaya zar zor dayanabileceğini" söyleyerek Kongre'yi uyaran bir dilekçeye imza attığını ifade etti. Lee, doktor ve akıl sağlığı uzmanı olarak kendi açısından baktığında, uzun zamandan beri başkalarına ve kendine karşı teşkil ettiği tehlikeye dayanarak zorunlu bir akıl sağlığı değerlendirmesini gerektiren tüm kriterleri karşılayan birinin "savaş yapma ve nükleer silahlar üzerindeki tam hakimiyetinin" sürdürülmesinin "akıl almaz" olacağını ekledi.

Lee, “Pentagon yetkililerinin şaşkına dönmesi, hatta ona suikast seçeneği sunmanın düşünülmüş olması, etrafındaki kişilerin Trump'ı ne kadar az tanıdığını ve onu denetim altında tutma konusunda ne kadar donanımsız olduklarını büsbütün ortaya koyuyor (…) Haddizatında, benzin dökülmüş bir tarlaya atması için eline kibrit tutuşturdular" diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU