OKB tedavisinde tedavisinde yeni yöntem: Dışkıya bulanmış yapay el

Birleşik Krallık ve ABD'den bilim insanları, kirli yüzeylere dokunmaktan korkan Obsesif Kompülsif Bozukluğa sahip hastaların tedavisinde kullanılması amacıyla yeni bir yöntem geliştirdi

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur (Reuters)

"Frontiers in Human Neuroscience" adlı bilimsel yayında yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, dışkı ve plastik bir yapay el içeren yeni bir terapi yöntemi, kirli yüzeylere dokunma korkusu olan Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) hastalarına yardım edebilir. 

Plastik ellerin yeni bir "maruz bırakma terapisi" oluşturma olasılığını araştıran ekipte yer alan Cambridge Üniversitesi'nden nörolog Baland Jalal, "OKB, birçok kişi için aşırı derecede güçten düşürücü bir durum olabilir. Ama tedaviler her zaman basit değil" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelenseksel maruz bırakma terapisinde genellikle OKB'si olan hastadan klozet gibi kirli yüzeylere dokunması ve ardından ellerini yıkamaması isteniyor. Bu yöntemin amacı, hastanın korkularını güvenli ve gözetimli bir ortamda kontrol altında tutmasını sağlamak.

Ama birçok hasta bu terapiye başlamakta bile zorlanabiliyor. 

Birleşik Krallık ve ABD'den araştırmacıların yaptığı deneydeyse plastik bir el verilen hastaların ellerinden biri bir örtünün arkasına gizleniyor. Ardından gözlemciler plastik ve örtünün arkasındaki gerçek ele eşzamanlı şekilde fırça darbeleriyle dokunarak hastanın yapay eli kendi eliymiş gibi algılamasını sağlıyor.

Bir süre sonra plastik ele dışkı bulaştırılırken, saklı olan gerçek ele de dışkı hissini taklit eden nemli bir doku dokunduruluyor. Ardından hastadan iğrenme ve anksiyete (kaygı) seviyesini ayrıca ellerini yıkama dürtüsünün şiddetini derecelendirmesi talep ediliyor 

Jalal "Maruz bırakma terapisi çok stres verici olabilir ve o yüzden her zaman etkili olmayabilir hatta birçok hastaya makul gelmeyebilir. Eğer epey gerçekçi bir dolaylı tedavi sağlayabilirseniz, gerçek el yerine plastik ele dışkı bulaştırıldığı zamanki gibi, o zaman bu daha fazla insanın maruz bırakma terapisini tolere edebilmesini hatta tamamen bu yönteme geçmesini sağlayabilecek bir köprü görevi görebilir" ifadelerini kullandı. 

Psikiyatrik bir rahatsızlık olan Obsesif Kompülsif Bozukluk dünya genelinde her 50 kişiden birinde görülebiliyor. OKB'nin kişilerin yaşamında, akıl sağlığında, ilişkilerinde ve iş yaşamında ciddi olumsuz etkileri olabiliyor. 

OKB'nin çok çeşitli olan türlerinden birinde hastalar kapı kolları ya da elektrik düğmeleri gibi günlük hayattaki nesnlere karşı şiddetli kirlenme korkusu geliştirebiliyor ve bunu aşmak için aşırı derecede yıkama eylemlerine başvurabiliyor. Bu da hastanın çevresiyle ilişkisinde tahribata yol açıyor. 

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU