Çin'deki gizemli zatürre salgınının kaynağı açıklandı: Yeni bir tür koronavirüs

Çin resmi medyası yapılan ön soruşturmaya göre, ülkede onlarca kişinin viral zatürre olmasına yol açan gizemli salgının nedeninin yeni bir tür koronavirüsü olduğunu duyurdu

Çin'de zatürre salgınına yol açtığı açıklanan yeni tür koronavirüsünün Hong Kong'da da görüldüğü ve solunum yolu hastalıkları belirtileri gösteren 15 kişinin tedavi edildiği açıklandı (AP)

Çin resmi medyası ülke genelinde onlarca kişinin viral zatürre olmasına yol açan salgının olası nedeninin yeni bir tip koronavirüs olduğunu duyurdu.

Resmi yayın kuruluşu CCTV’nin haberine göre Çinli uzmanlar yaptıkları ön soruşturmada bu sonuca vardı. CCTV yeni koronavirüsünün daha önce tanımlananlardan farklı olduğunu duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çinli sağlık yetkilileri geçen haftasonu ülke genelinde yayılan yeni virüsün SARS (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) ve MERS (Ortadoğu Solunum Sendromu) olmadığı açıklamasında bulunmuştu.

Yeni virüse ilk kez 31 Aralık'ta 11 milyondan fazla nüfuslu Wuhan kentinde rastlanmıştı. Virüsün bulaştığı tespit edilen 59 kişinin hiçbiri yaşamını yitirmedi.

Wuhan kenti sağlık komisyonu geçen pazar günü itibarıyla kentte 59 kişinin solunum yolu hastalıklarından tedavi edildiğini, bu kişilerden 7'sinin durumunun ciddi olduğunu duyurdu. Xinhua haber ajansı da 8 kişinin çarşamba günü taburcu edildiğini, bu kişilerin günlerce herhangi bir zatürre belirtisi göstermediğini belirtti. 

Virüsün bulaştığı hastaların bazılarının Wuhan'da şu anda kapatılan bir deniz ürünleri pazarında çalıştığını açıklayan komisyon, yeni virüsün insandan insana geçtiği yönünde bir bulgu olmadığını ve enfekte olan kişilerin virüsü pazardaki hayvanlardan kapmış olma olasığının bulunduğunu belirttiyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Çin temsilcisi Gauden Galea da Çinli araştırmacıların virüsün gen dizilimini hazırlamak için tek hastadan örnek alındığını söyledi. 

Galea açıklamasında "Kısa zamanda yeni bir virüsün ön soruşturmasını tamamlamak dikkate değer bir başarı" ifadelerini kullandı. Galea bunun Çin'in yeni salgınlarla başetme kapasitesindeki ilerlemeye işaret ettiğini de vurguladı. 

Ancak ön soruşturmayı yapan ekibin başındaki Xu Jianguo Xinhua'ya yaptığı açıklamada kesin sonuçlara ulaşmak için daha fazla test yapılması gerektiğinin altını çizdi. 
 


SARS endişesi yaratmıştı

Yeni salgın SARS virüsünün yeniden ortaya çıktığı şüphesini doğurmuştu.

İlk kez 2002'de Çin'in güneyinde ortaya çıkan SARS, 20'den fazla ülkeye yayılmış, 8 binden fazla kişinin hastalanmasına ve yaklaşık 800 kişinin de ölmesine yol açmıştı. 2004'ten beri herhangi bir SARS vakası rapor edilmedi. 

Bir diğer koronavirüsü MERS ise 2012'de Ürdün ve Suudi Arabistan'da görülmüş ve yine 20'den fazla ülkeye yayılmıştı. Yaklaşık 2500 vaka tespit edilirken 800'den fazla kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirmişti. Son yıllarda MERS vakaları görülmeye devam ediyor. 

Koronavirüs nedir?

Koronovirüsleri enfekte olmuş kişinin hapşırma, öksürme ya da fiziksel temas yoluyla diğer insanlara bulaşabiliyor. Bazı türleri nezleye yol açarken SARS ve MERS gibi türleri daha ağır solunum yolu hastalıklarına sebep oluyor. 

Bu virüsler insanlarda yaygın olarak bulunsa da yarasa, deve ve diğer hayvanlarda bulunan egzotik türleri ağır hastalıklara yol açıyor. 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'ne göre koronavirüslerin inyaygın belirtileri arasında burun akıntısı, baş ağrısı, öksürük ve ateş yer alıyor. Nefes darlığı, titreme ve vücut ağrılarıyda daha tehlikeli koronavirüsü türlerinin belirtileri arasında.

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU