Büyük yarışa ulaşım sektörü de katıldı: Havayolu şirketleri ve otomobil üreticileri kuantum bilgisayarın peşinde

Ulaşım endüstrisinde bir ilk: Daimler ve Delta Havayolları, IBM'le işbirliği yapıyor

(Pixabay)

Son derece güçlü kuantum bilgisayarlar, imalattan tıbbi araştırmalara her alanı dönüştürme potansiyeline sahip ancak şimdiye dek ticari kullanım alanı bulamadı. Ulaşım sektörünün devleri Daimler ve Delta'nın bu yeni doğan teknolojiyi gerçek hayatta uygulamak için IBM'le işbirliği yapmasının ardından bu durum değişebilir.

Mercedes'in üreticisi Deimler için bu, yeniden şarj etmeye gerek kalmadan bin kilometreden fazla yol yapabilecek elektrikli araç bataryalarının üretilmesine imkan tanıyabilir.

Dünyanın en yüksek değere sahip havayolu firması Delta açısından da güzergah çizelgelemesinin muazzam derecede geliştirilmesini sağlayabilir. Şirketin bilişim kurulu başkanı Rahul Samant göre IBM'le işbirliği yapmak, havayolu endüstrisinde kuantum bilgisayar kullanımının "planını oluşturma" imkanı tanıyacak.

Kuantum bilgisayarlar, alışıldık bilgisayarlara göre üstel olarak daha güçlü bir bilgi işlem gücüne erişmek için kuantum fiziğinin kendine has özelliklerini bilgisayar bilimiyle birleştiriyor ve böylece bu tür gelişmeleri mümkün kılmayı vadediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu vaadi gerçekleştirmek için hala çok uzun bir yol var. Kuantum bilgisayar fikri ilk kez 1982'de ortaya atıldı ama bu makinelerden birinin klasik bilgisayarda tamamlanması imkansız bir işlemi yapması, geçen yıla kadar sürdü.

Kuantum üstünlüğü diye bilinen bu kilometre taşını, "uzun süredir beklenen bilgi işlem paradigmasını müjdelemeyi" başaran Google araştırmacıları duyurdu. Bu başarı son derece kısıtlı bir yöntemle de olsa bu teknolojinin yeteneklerini ortaya koymuştu.

Başarılarının ayrıntılarını hakemli bilim dergisi Nature'de paylaşan araştırmacılar şöyle yazmıştı:

Bu gelişmelerin sonucunda kuantum bilgi işleme, bir araştırma başlığı olmaktan çıkıp yeni kompütasyonel yetenekleri açığa çıkaran bir teknolojiye dönüşüyor. (...) Yakın zamanda kullanım değeri kazanacak uygulamaların yalnızca bir yaratıcı algoritma uzağındayız.

Kuantum bilgisayalara yönelik reklamlar (son yıllarda yapay zeka ve blok zinciri kavramlarının da başına geldiği gibi) şirketlerin ürünlerini pazarlamak için keyfi biçimde kullanacakları yeni bir teknoloji trendine dönüşme riskini de beraberinde getiriyor.

2016'da IBM, kuantum bilgisayarları diğer bir moda sözcük olan "bulut" aracılığıyla erişilebilir hale getirmişti. Bu, bilgisayar bilimcilerin dünyanın herhangi bir yerinden IBM'in kuantum bilgisayarına erişerek deney veya araştırma yapabileceği anlamına geliyordu.

IBM'in strateji ve geliştirme müdürü Jamie Thomas şunları ifade etti:

(Daimler ve Delta) risk analizi ve opsiyon fiyatlama, gelişmiş batarya malzemeleri ve yapıları, üretim optimizasyonu, dolandırıcılık tespiti, kimyasal araştırmalar, lojistik vb. sorunları çözmek için  ticari kuantum bilgi işlem deneyleri yapan 100'ü aşkın müşteriye katıldı.

Kuantum bilgisayarların Daimler için üzerinde çalışacağı ilk zorluklardan biri, bataryaların kapasitesini ve şarj hızını geliştirmek olacak. IBM'in araştırmacıları bu iki unsuru "elektrikli araçların Aşil topuğu" diye niteliyor.

Yeni nesil lityum-sülfür piller, şu anda akıllı telefonlardan elektrikli arabalara kadar her alanda kullanılan lityum iyon pillerin kısıtlamalarına çözüm sunuyor. Teorik olarak, lityum-sülfür piller, lityum iyon pillere göre 5 kat daha fazla enerji saklama kapasitesine sahip. Ancak şu ana kadar ticari kullanım için son derece kullanışsız görülüyordu.

Şimdiyse Daimler ve IBM, bu pil teknolojisini gündelik kullanıma uygun hale getirmenin bir yolunu bulmak için kuantum bilgisayar kullanacak ve molekülleri daha önce mümkün olmayan bir ölçekte simüle edecek.

IBM'nin araştırma biriminin kuantum uygulamaları, algoritmaları ve teori ekibindeki üst düzey yöneticilerden Jeanette Garcia şunları ifade etti: "Bir kuantum bilgi işlem buluşu, bu zorluğun üstesinden gelmemizi sağlayabilir.

Bu makineler geliştirildikçe, üstel olarak daha güçlü hale gelecek. Hnüz kuantumun avantajlarına erişememiş olabiliriz ama nihayetinde o noktaya ulaşmamızı sağlayacak temel çalışmalar, bu tür araştırmalardır."

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU