16 yaşındaki Greta Davos'ta dünya liderlerine seslendi: Panikleyin!

Avrupa'da on binlerce genç küresel ısınmaya karşı sokaklarda. Eylem her cuma tekrarlanacak

İklim aktivisti Greta Thunberg

Mücadelesiyle dünyanın ilgisini üzerine çekti.

Büyüklerin sağlığını bozduğu dünyayı iyileştirmek için çocuk yaşında ses çıkardı.

Ve arkasından binlerce genç, öğrenci ayaklandı. Küresel ısınmaya karşı Avrupalı gençler sokaklara çıktı; “dünyayı kurtarın” dedi. 

16 yaşında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’dan bahsediyoruz. 

Geçtiğimiz ağustos ayından eylül ayına kadar he rgün okul saatlerinde İsveç Parlamentosu önünde oturup küresel ısınmayı, “iklim için okul grevi” diyerek protesto etti. Eylül ayındaki seçimlerden sonra ise sadece cuma günleri bu eylemi yaptı.

Grata Thunberg’in mücadelesi kısa sürede ses getirdi. Yaşıtları binlerce genç, gelecekleri için sokaklara çıktı. Onlar da okul grevi yaparak, “büyükler”e seslerini duyurmak istedi. 

 

 

Grata Thunberg, bu sene Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşmacı oldu. 

Davos’a ulaşımı bile küresel ısınma ile mücadelesine örnekti. Thunberg, İsveç’ten Davos’a, uçakların aşırı karbondioksit salınımı yaptığı için 32 saatlik tren yolculuğuyla gitti.

 

 

Dünya devleri, patronlar ve ekonomiye yön verenler, 16 yaşındaki genç kızın sözlerini pür dikkat dinledi.

Aynı zamanda IMF Başkanı Christine Lagarde ile de görüşen Greta Thunberg, onun da desteğini aldı. Lagarde, “İklim değişikliği konusunda önemli mesajlar vermek için Dünya Ekonomik Forumu’na gelen Greta Thunberg ve onun gibi gençler olduğu için gelecek hakkında umutluyum. Gençler, bizi doğruları yapmak için zorlayın” dedi. 

"Davos’ta insanlar başarı öykülerini anlatmayı seviyor ama bu ekonomik başarıların çok ağır faturası var" diyen Thunberg, “iklim değişikliği konusunda başarısızız” mesajı verdi. Liderleri daha yeşil bir gelecek için harekete geçmeye çağırdı.

Thunberg’in konuşması aslında görmezden gelineni gözler önüne serdi; "panikleyin” dedi. 

"Sizden eviniz yanıyormuş gibi harekete geçmenizi bekliyorum çünkü şu anda olan bu. Yetişkinler hep gençlere umut vermekten söz ediyor ama ben sizin umudunuzu istemiyorum, ben sizin paniklemenizi ve benim her gün hissettiğim korkuyu hissetmenizi istiyorum.”

 

 

Bu sıralarda on binlerce öğrenci sokaklarda iklim değişikliği ile mücadele etmek için eylem yapıyordu. 

Belçika, Almanya, İsviçre, Avustralya ve başka pek çok ülkede çocuklar ve gençler Thunberg’in sözlerini haykırarak ona destek çıktı ve eylemlerini küresel bir boyuta taşıdı. İstedikleri dünyanın geleceği için beklemeden harekete geçilmesi. 

Sosyal medya üzerinden örgütlenen gençler de, her cuma eylem yapmak için  #FridaysForFuture ( gelecek için her cuma) etiketiyle eylem yapıyor.

 

 

 

Eylemciler ve kampanyaya destek verenler 2015 yılında Paris'te imzalanan iklim sözleşmesine uyulmasını istiyor. 

Almanya’nın başkenti Berlin’de binlerce öğrenci kampanya çerçevesinde eylem yaptı. Eylem sosyal medyadan da “iklim adaleti” ve “umut için neden” etiketleriyle geniş yer buldu.

 

 

Perşembe günü de 35 bin genç, küresel ısınmaya dikkat çekmek için Brüksel sokaklarını doldurdu. 

 

 

Greta Thunberg’in girişimiyle başlayıp Avrupa’da pek çok ülkeye yayılan iklim değişikliği ile mücadele için yapılan eylemler ve kampanyalar dünya çapında bir harekete dönüşmek üzere. 

Son yıllarda en çok konuşulan “Z kuşağı” artık gelecekleri ve daha yaşanılabilir dünya için söz hakkına sahip olmak istiyor. 


 

DAHA FAZLA HABER OKU